Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO / Sport
Kad Slavonac Dalmatince uči ribanju, love se kapitalci: Zadranin kraj Žirja ulovio gofa od 50 kilograma!

Kad Slavonac Dalmatince uči ribanju, love se kapitalci:
Zadranin kraj Žirja ulovio gofa od 50 kilograma!

Posada ribarskog broda Mako iz Jezera na otoku Murteru protekli vikend je imala dosad nezabilježen veličanstven ulov: u samo sat vremena kod otoka Žirja ulovili su tri kapitalca gofa orhana, ribetine teške ukupno 115 kilograma! Na brodu je bio kapetan Vladimir Pezo (35) i njegov partner Željko Pezo (38), profesionalni ribari, te dvojica njihovih prijatelja iz Zadra, Marko Sikirić (28) i Tony Car (22). Među tri ulovljene morske nemani bio je i jedan od najvećih primjeraka gofa ikad izvađenih iz našeg mora – težak je čak 50 kilograma i duži od 1,5 metara!  Da čudo bude veće, nisu ga ulovili profesionalci, nego mladi student nautike Tony Car kojem je ovo bio prvi ovakav izlet u lov na veliku morsku ribu!

Toni Car (22), student nautike iz Zadra, sa svojim prvim ulovom (Foto: Hrvoslav Pavić)

Toni Car (22), student nautike iz Zadra, sa svojim prvim ulovom (Foto: Hrvoslav Pavić)

 Nisam se tome ni najmanje nadao. Bilo je nevjerojatno! Radio sam što i svi drugi, a onda je nešto zagrizlo i počelo vući. Natezanje je trajalo desetak minuta. Nije bilo lako, ali pomogli su mi prijatelji. Nas četvorica uspjeli smo ga zajedno izvući na palubu. Nisam ni slutio da će biti takvo nešto. Tek tada smo vidjeli što smo ulovili. Prava mrcina – ispričao nam je Tony.

Možda za uspjeh nije nevažno ni da je Marko Sikirić koji je bio kraj njega zapravo hrvatski ribički reprezentativac i šampion, dvostruki državni ribički prvak u lovu s obale i dvostruki državni viceprvak u lovu iz barke. Međutim, Sikirić zasluge pripisuje domaćinima i ribičkoj sreći.

– Ja tu nisam mogao puno pomoći, jer je i meni ovo bio prvi put da sam išao u lov na veliku ribu. Ribe koje mi lovimo na natjecanjima teške su oko kilogram, ne više. Želio sam vidjeti što je to ‘vertical jigging’ i imali smo sreće. Kod Žirja sam ulovio najveću ribu svog života – rekao nam je Sikirić, koji je deset minuta nakon Carevog kapitalca na palubu izvukao drugu mrcinu od gofa, teškog 33 kilograma.

Ali ni to nije bio kraj ribičkoj sreći. Kapetan Vladimir Pezo izvukao je trećeg, neznatno manjeg gofa, od 32 kilograma. – Inače u  ribolov vodimo turiste, ali teško da bismo s njima mogli ostvariti ovakav rezultat. Izašli smo na more družiti se i zabaviti, bez ikakvog pritiska. Zbog toga nas je i pratila sreća – kaže Vladimir.

Pezo je zapravo Slavonac, rođeni Vukovarac koji se u Jezera doselio 1992. godine. Ribanje je postalo njegova strast od kada je prvi puta vidio more. Prije tri godine on je postao prvi hrvatski ribolovac koji je uveo tehniku ‘vertical jigginga’.
'Jigg' je zapravo olovna varalica koja se okomito povlači s dna mora na površinu (Foto: Hrvoslav pavić)

‘Jigg’ je zapravo olovna varalica koja se okomito povlači s dna mora na površinu (Foto: Hrvoslav pavić)

– Bilo je to u veljači 2011. godine. Moj kum Saša Rakar i ja na brodu krenuli smo u lov na gofe ispod Žirja. Lovili smo na živu lignju, ali nije nam išlo, pa sam ga pitao smijem li upotrijebiti čudnu varalicu koju je donio s puta u SAD-u i koja mu se nije pokazala uspješnom. Bacio sam je u more i ubrzo izvukao ribu od 25 kilograma. Mislio sam da je slučajnost, ali za tjedan dana se ponovilo i on je uhvatio još jednu, od 30-ak kilograma. Svi su i dalje mislili da je slučajnost, dok se nakon slijedećeg ribolova nismo vratili u porat s čak tri gofa uhvaćenih novom tehnikom – priča Pezo.
‘Jigg’ je, objašnjava ovaj ribar, zapravo lažni mamac, olovna varalica koja se veže na kraj najlona, a ‘vertical’ se zove zato što se baca okomito u more sve do dna, a onda se, opet okomito, brzim okretanjem motalice izvlači vani.
– Da si prije nekome rekao da ideš loviti gofa tom varalicom, svi bi ti se smijali, a danas ‘jiggaju’ svi. Jer, kod nas se smatralo je gof lukava, pametna riba, koja ne nasjeda tako lako. Mislilo se da se može  uloviti na lignju ili iglicu, ali ja sam pokazao da nije tako – kaže Pezo.

Ribar Vladimir Pezo pozira s 'jiggom' i nedjeljnim ulovom (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ribar Vladimir Pezo pozira s ‘jiggom’ i nedjeljnim ulovom (Foto: Hrvoslav Pavić)

– Gof je snažan, divlji grabežljivac. Ne znam koliko ga ‘jigg’ prevari i koliko  je gof uvjeren da je riječ o hrani, a koliko ga u stvari brzim penjanjem živcira. Kad zagrize, počinje borba, doživljaj pun adrenalina, uzbuđenje. Silovito povlači, pokušava se izvući, pobjeći, ali za 10 ili 15 minuta mu mora popustiti snaga. Međutim, šanse da ćeš ga pobijediti su 50 prema 50 posto. Često snažnim trzajima uništi najlon, pukne štap,  najlon zapne za kamen na dnu… Ako je sve prošlo u redu, onda slijedi izvlačenje na palubu, a ni to kod ovakvih primjeraka nije lako – kaže Pezo.
Iako je grabežljivac, zanimljivo je, gof nema zube, već plijen guta čitav. Kroz more se kreće uvijek sa širom otvorenim ustima. Živi u svim toplijim morima svijeta. Može narasti do 180 centimetara duljine i 80 kilograma težine, ali su u Jadranu manji. Najveći primjerci rijetko prelaze 50 kilograma. Kod nas je najveći izvagani i zabilježeni ulov bio 65 kilograma. Gof je riba velikih dubina. Govori se da živi na 360 metara, ali koliko Vladimir zna, kod nas ga se zimi  može naći na dubinama od 70 do 110 metara, a ljeti već od 30 metara. Meso mu je vrlo ukusno i na tržnicama postiže cijenu oko sto kuna po kilogramu.
[wzslider]

VEZANE VIJESTI