Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Josip Perković pušten iz istražnog zatvora, zabranjeno mu napustiti Zagreb

Josip Perković pušten iz istražnog zatvora, zabranjeno mu napustiti Zagreb

perkovic2005,property=defaultJosip Perković, bivši obavještajac koji je uhićen prvoga dana 2014. godine temeljem tzv. europskog uhidbenog naloga vezanog uz slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine., danas je pušten iz pritvora. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu uvažilo je žalbu odvjetnika Ante Nobila na određivanje pritvora njegovu klijentu Perkoviću, pa je ovaj napustio prostorije istražnog zatvora.  Tako će J. Perković na slobodi dočekati odluku nadležnog sudskog tijela o njegovu izručenju odnosno neizručenju Njemačkoj, odnosno tamnošnjim pravosudnim organima.  U međuvremenu ne smije napuštati Zagreb i Hrvatsku pa mu je oduzeta osobna karta, a putovnica mu je ionaklo istekla, kako je i sam J.P. isticao proteklih dana. Evo i službenog priopćenja Županijskog suda u Zagrebu naslovljenog ‘Ukinut istražni zatvor protiv Perkovića’.

– Odlučujući o žalbi odvjetnika Ante Nobila, izvanraspravno vijeće je ukinulo istražni zatvor protiv Josipa Perkovića i odredilo više mjera opreza. Tako mu je privremeno oduzeta putovnica i osobna iskaznica, određena zabrana napuštanja Grada Zagreba i zabrana izdavanja nove putne isprave. Nakon ove faze postupka sudac istrage će ponovo dostaviti spis vijeću koje onda odlučuje o predaji Perkovića zemlji izdavanja Europskog uhidbenog naloga, SR Njemačkoj, a odluka se donosi na sjednici u prisutnosti stranaka. Nastavno, o žalbi protiv odluke vijeća našeg suda kojom se odlučuje o predaji, odlučuje izvanraspravno vijeće Vrhovnog suda RH u roku od tri dana od zaprimanja spisa na odluku – stoji u priopćenju Županijskog suda u Zagrebu.

Njemačka tjeralica i dalje ‘tjera’

izvor: www.bka.de

izvor: www.bka.de

Inače, zanimljiv je podatak kako se na internetskim stranicama Njemačke kriminalističke policije, Bundeskriminalamt (BKA), i dalje objavljuje tjeralica za Josipom Perkovićem, te se ističu neki podaci, dvije fotografije i novčana nagrada od 12 000 eura za informacije koje bi pomogle njegovu uhićenju.
– U vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana ĐUREKOVIĆA dana 28.07.1983. godine u Wolfratshausenu/Bavarska, njemačke istražne službe raspisale su međunarodnu tjeralicu za Josipa PERKOVIĆA. Uz njegove službene djelatnosti u bivšoj SDS SRH (Sluzba Državne Sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske) gore navedena osoba PERKOVIĆ također je radio u tajnoj službi Saveza komunista Jugoslavije. Za informaciju, koja može omogućiti uhićenje okrivljene osobe Josipa PERKOVIĆA u Saveznoj Republici Njemačkoj ili njegovo izručenje u ovu državu, Generalni savezni tužitelj pri Saveznom sudu raspisao je nagradu u visini 12.000, 00 (dvanaest tusuća) eura.Ova nagrada nije određena ni za osobe, koje su sudjelovale u ovom kaznenom djelu niti za dužnosnike, u čije službeno područje djelovanja pripada otkrivanje i krivično gonjenje kaznenih djela. O dodjeli i raspodjeli nagrada odlučuje Generalni savezni tužitelj pri Saveznom sudu uz isključenja pravnog puta – stoji među ostalim na toj tjeralici.


VEZANE VIJESTI