Neovisni novinarski portal
22.4.2021.
POLITIKA
Josip Perković izručen: avionom leti prema Münchenu u pratnji njemačkih policajaca

Josip Perković izručen:
avionom leti prema Münchenu u pratnji njemačkih policajaca

NOVIJE:  Josip Perković odletio je prema Njemačkoj nešto prije 14 sati. Prema navodima novinara koji su se ukrcali u isti avion prema Münchenu, izručeni Perković je prvi ušao u zrakoplov, prije ostalih putnika, te je smješten u odjeljak ‘ekonomske klase’.  

STARIJE: Za 15-ak minuta bi Josip Perković, nekoć visokopozicionirani djelatnik tajnih službi Hrvatske i Jugoslavije, trebao odletjeti avionom put Njemačke. U Lufthansinom avionu u 13.30 sati na redovitom letu za München ga hrvatski policajci predaju njemačkim kolegama i time Perkovića formalno izručuju SR Njemačkoj. Perković je odveden jutros u 10 sati iz stana u zagrebačkoj četvrti Pantovčak, a u međuvremenu je proveo vrijeme u društvu policajaca. Podsjetimo, Perkovića njemački sud traži zbog sumnje kako je kao dužnosnik tajne službe sudjelovao u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

 perkovic_josip

Posljednja nada kako će ostati u Hrvatskoj mu je bila sjednica Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o mogućoj obustavi izručenja radi kršenja njegovih ljudskih prava, no to se nije dogodilo. Evo u cijelosti priopćenja s Ustavnog suda.
– Ustavni sud Republike Hrvatske održao je 24. siječnja 2014. sjednicu na kojoj je odlučivao o ustavnoj tužbi hrvatskog državljanina Josipa Perkovića iz Zagreba, podnesenoj 22. siječnja 2014. zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom koje su podnositelju, prema njegovim tvrdnjama, učinjene rješenjem Vrhovnog suda u Zagrebu broj: Kž- eun-2/14-5 od 17. siječnja 2014. i rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, poslovni broj: KV-EUN-2/2014 od 8. siječnja 2014. Postupak pred nadležnim sudovima vodio se radi izvršenja europskog uhidbenog naloga (EUN). Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se ustavna tužba odbija. Odluka je donesena jednoglasno, uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu – kažu u pripćenju Ustavnog suda kojeg potpisuje njegov glavni tajnik dr. sc. Teodor Antić.
Perkovićev odbjetnik Ante Nobilo kazao je novinarima kako će i on uskoro otputovati u Muenchen kako bi predočio dokazne materijale koji bi tamnošnji sud trebali uvjeriti u nevinost njegova klijenta.

VEZANE VIJESTI