Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Stjepan Đureković, Stjepan Đureković, emigrant za čije se ubojstvo terete Mustač i Perković

Još jedan udbaš na slobodi:
Zdravko Mustač pušten do odluke o izručenju

Stjepan Đureković, Stjepan Đureković, emigrant za čije se ubojstvo terete Mustač i Perković

Poslije udbaša Josipa Perkovića koji je iz pritvora pušten u petak, na slobodi se našao i njegov špijunski kolega Zdravko Mustač. Njega se zajedno s Perkovićem sumnjiči za organizaciju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Županijski sud u Velikoj Gorici u utorak je odlučio Mustača pustiti na slobodu do odluke o izručenju Njemačkoj, koja ga traži po Europskom uhidbenom nalogu.

Stjepan Đureković, emigrant za čije se ubojstvo terete Mustač i Perković

Stjepan Đureković, emigrant za čije se ubojstvo terete Mustač i Perković

– Izvanraspravno vijeće ovoga suda, na sjednici održanoj 7. siječnja 2014., prihvatilo je žalbu tražene osobe Zdravka Mustača, preinačilo rješenje suca istrage o određivanju istražnog zatvora na način da je istražni zatvor ukinut, te se isti odmah ima pustiti na slobodu. Nadalje, traženoj osobi Zdravku Mustaču određene su mjere opreza, i to, prva zabrana napuštanja boravišta, i druga, privremeno su oduzimaju putna isprava Republike Hrvatske i osobna iskaznica. Naime, stav je izvanraspravnog vijeća da se svrha istražnog zatvora može ostvariti i određenim mjerama opreza, pri čemu se cijenilo da je zdravstveno stanje tražene osobe Zdravka Mustača teško narušeno, stalno boravi, odnosno prebiva s obitelji na teritoriju Republike Hrvatske, čak i u vrijeme izdavanja Europskog uhidbenog naloga.  Osim toga, izvanraspravno vijeće ovoga suda o odobravanju ili odbijanju predaje tražene osobe Zdravka Mustača, odlučivati će 9. siječnja 2014. godine – priopćio je glasnogovornik suda za Kaznene predmete sudac Ante Zeljko.

Očekuje se da će se i Mustačevi odvjetnici opirati izručenju pozivajući se na zastaru koja je nastupila u Hrvatskoj za kazneno djelo ubojstva koje im se stavlja na teret. O izručenju Josipa Perkovića Županijski sud u Zagrebu odlučivat će već u srijedu.

 

 


VEZANE VIJESTI