Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO / SCENA
Je li Paul McCartney mrtav?

Je li Paul McCartney mrtav?

Pedeset godina nakon njihova prvog albuma, sve se o Beatlesima zna. Osim ovoga: što se dogodilo Paulu McCartneyju 6. listopada 1966.?

Paul McCartney (Foto: Wikipedia)

Paul McCartney (Foto: Wikipedia)

Zvijezde obično prvo umru, a onda ih viđaju žive na svim meridijanima. Nema gdje Elvisa ili Morrisona nisu vidjeli; na šalterima banaka, na književnim promocijama, po koncertima, plažama… U slučaju Paula McCartneyja, situacija je obrnuta: on je živ, a viđaju ga mrtvog. Odnosno, ovaj koji je živ, zapravo je mrtav. Ne, ne, zapetljali smo se – ovaj koji je živ, zapravo nije pravi Paul, onaj pravi je mrtav. E da, to je to, čovjek koji živi život Paula McCartneya nije Paul McCartney. Originalni Paul je mrtav još od 1966., kada je, 9. listopada, svojim Austin-Healeyjem udario u stup ulične rasvjete. Bilo je to usred snimanja „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club“, albuma koji je Beatlese instalirao u pop-kulturnu vječnost.

Nazovite to marketinškim trikom, urbanom legendom ili još jednim mitom rock and rolla, no previše je ozbiljnih istraživača s preozbiljnim argumentima zadnjih desetljeća čeprkalo po ovom slučaju, da bi se priča tek tako otpisala kao budalasta. Uostalom, i slavni Time ju je jednom sasvim ozbiljno shvatio, a teorija danas ima i službeni naziv – „Paul is dead“. Tragova koji potvrđuju McCartneyevu smrt ima koliko hoćete u ostavštini Beatlesa; čuju se, dakako, kad neke pjesme vrtite unazad, neki se interpretiraju u simboličnim stihovima, a oni najuvjerljiviji nalaze se na omotima nekih od najpoznatijih albuma Beatlesa.

Novinari su krajem šezdesetih namirisali priču. Prvi poznati članak pojavio se 17. rujna 1969. u Iowi, u Times Delphicu, novini koja je tiskana na Drake Universityju. Tri mjeseca kasnije, DJ na WKNR radiju u Michiganu, Russ Gibb, dobio je poziv slušatelja koji se identificirao kao “Tom”, u eter izjavivši da je Paul McCartney mrtav. Misteriozni Tom savjetovao je Gibbu da pjesmu Beatlesa „Revolution 9“ pusti unatrag, a ono što se malo kasnije čulo iz zvučnika bio je Lennonov glas koji je govorio „Turn me on, dead man“. Okej, ovo je malo nategnuto, no budite strpljivi…

The Beatles (Foto: Wikipedia)

The Beatles (Foto: Wikipedia)

Terry Knight, glazbenik iz Detroita, posjetio je Beatlese u studiju tijekom snimanja čuvenog „Bijelog albuma“, kada je iz grupe nenadano otišao Ringo Starr, što je bio početak njihova kraja. Iako se smatralo daje Knightova pjesma „Saint Paul“, nastala nakon tog posjeta, bila posvećena raspadu Beatlesa, sam autor ju je naknadno opisao kao posvetu pokojnom Paulu McCartneyu. Bila je to ujedno i jedina pjesma koju je ikada objavila izdavačka kuća Maclen Music, u vlasništvu Lennona i McCartneya.

Usporedba fotografija

Teorija o smrti Paul McCartneya obrađena je i u knjigama, poput „McCartney Dead: New Evidence Brought to Light“ autora Fred Laboura i Johna Graya, zatim „Turn Me On, Dead Man“ novinara Andrua Reevea te „Rumours from John, George, Ringo and Me“ Benjamina Fitzpatricka. Pojava interneta proširila je teoriju o McCartneyevoj smrti do neslućenih razina. Na mnogim sajtovima uspoređuju se stare i nove fotografije basiste Beatlesa te mnogi tvrde da Paul na slikama prije 1966. nije osoba koja se pod njegovim imenom pojavljuje na kasnijim fotkama. Najuvjerljivijim se čini istraživanje talijanskog para, kompjuterskog stručnjaka Francesca Gavazzenija i liječnice Gabrielle Carlesi, koji su na temelju oblika lubanje i čeljusti, te položaja ušiju i zubi, ustvrdili da je velika vjerojatnost da Paul McCartney sa starih slika i ovaj današnji nisu ista osoba. Ovo već, složit ćete se, pomalo drži vodu.

Uvriježena priča o glazbenikovoj smrti glasi da se Paul, 9. listopada 1966., posvađao s ostalima tijekom snimanja „Sgt. Pepper’sa“ te je protestno izjurio iz studija, ušao u svoj Austin-Healey, udario u stup ulične rasvjete i na mjestu poginuo. Ta je priča naknadno „dokazana“ analizom raznih pjesama Beatlesa, poput „A Day in the Life“, „Revolution 9“, „Lady Madonna“ i drugima. Novine sutradan nisu izašle zbog blagdana, pa je ova navodna prometna nesreća ostala nezabilježena, što je, tvrdi se, opjevano u „She’s Leaving Home“.

Pa tko je onda ovaj lik koji se danas predstavlja McCartneyjevim imenom? Pobornici ove priče vjeruju da je Paul zamijenjen pobjednikom stvarnog natjecanja u kojemu se tražio McCartneyjev dvojnik. Mediji su tada pisali da je na tom događaju pobijedio William Shears Cambell, zvan Billy, nekadašnji policajac iz Kanade (ova zamjena je navodno opisana u pjesmi „She Came in Through the Bathroom Window“’). Tim su imenom Beatlesi nazvali fiktivnog lidera sastava Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

O svemu tome Paul McCartney je rekao: „Sve te stvari koje su se događale, a koje su dovele do ovakvih glasina, meni su sasvim logične, no svaka od tih glasina ima svoje nimalo nevjerojatno objašnjenje. Svima onima koji žele vjerovati u tu teoriju, ne želim rušiti fantaziju i uvjeravati ih u suprotno. Možete vjerovati u što god hoćete, no kad na kraju svega zaključite da sam mrtav, znajte da živim u Škotskoj.“ Ostali članovi Beatlesa su također odavno demantirali glasine o Paulovoj pogibiji.

Paul McCartney je 1993. godine objavio koncertni album „Paul Is Live“, s omotom koji parodira čuveni cover za „Abbey Road“.

Tragovi i dokazi koje skrivaju omoti albuma Beatlesa

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club (1967.)

* Sve osobe na prednjem omotu albuma gledaju u nešto što izgleda kao grob.

* Žuto cijeće ispod natpisa „Beatles“ čini oblik bas gitare (Paul je bio basist grupe).

* Na žutom cvijeću su tri pruta koji simboliziraju žice basa i broj preostalih članova benda.

* Ako se pažljivije pogleda, vidjet će se da je žuto cvijeće poslagano tako da ispisuje „PAUL?“

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club (1967.)* Desno na omotu nalazi se lutka u prugastoj majici, u čijem se krilu nalazi automobil sa

zakrvavljenom unutrašnjošću. Upravo onaj model auta u kojem je Paul navodno poginuo.

* Ispod slova „T“ u riječi ‘Beatles’ nalazi se hinduističko božanstvo Šiva, koje rukom pokazuje izravno na McCartneya.

* Članovi Beatlesa stoje točno iza velikog bubnja u središtu fotografije. Lennon, Starr i Harrison prikazani su trodimenzionalno, dok McCartney izgleda kao da je napravljen od plošnog kartona.

* Paul jedini drži instrument crne boje, što se ponavlja i na nekoliko kasnijih fotografija.

* Iznad glave Paul McCartneya nalazi se nečiji otvoreni dlan. Smatra se da su se takvi prizori u drevnoj umjetosti koristili kako bi se označila osoba koja će uskoro umrijeti ili je nedavno umrla.

* Neki istraživači uspjeli su u natpisu na središnjem bubnju dešifrirati skrivenu poruku koja glasi „One He Die“ („Jedan je umro“ ili „Onaj koji je umro“), a koja je može iščitati kada natpis proučavate u ogledalu.

* Uvećani prikaz fotografije pokazuje da McCartney na lijevom ramenu ima slova O.P.D., što bi značilo „Officially Pronounced Dead“ (Službeno proglašen mrtvim), uvriježen pojam u medicini.

White Album (1968.)

* Na unutrašnjoj strani omota postoji fotografija na kojoj McCartney pleše. Pažljivijim gledanjem primjećuju se dvije kosturske ruke koje ga hvataju s leđa.

* Na drugoj slici, odmah pored fotografije Georgea Harrisona, nalazi se osoba za koju se tvrdi da je William Campbell prije plastične operacije.

* U poznatoj baladi „My Guitar Gently Weeps“, Harrison na kraju pjesme tiho, gotovo nečujno izgovara: ‘Paul, Paul, Paul, Paul…’

* Vrteći unatrag pjesmu „I’m So Tired“ može se čuti: „Paul is dead man, miss him“ (Paul je mrtav, nedostaje mi). Na istom albumu je i „Revolution 9“, čiji stihovi „Number nine, number nine…“, pušteni unatrag kažu „Turn me on, dead man“. Oni koji su ovo probali tvrde da je poruka u audio smislu vrlo jasna i nedvojbena.

Abbey Road (1969.)

* Slavna procesija preko pješačkog prijelaza predstavlja pogrebnu povorku. John Lennon u bijelom predstavlja svećenika ili Boga, Ringo Starr u crnom je pogrebnik, Paul McCartney je mrtvac, a George Harrison, odjeven u jeftini jeans, ustvari je grobar.

* Paulove oči su sklopljene, a jedini hoda bos, što sve upućuje na tijelo položeno u lijes.

Abbey Road (1969.)* Paul je u očitom raskoraku s ostatkom družine; korača s desnom nogom naprijed, dok ostali idu s lijevom.

* U desnoj ruci mu se nalazi cigareta, iako je poznato da je bio ljevak (i bas je svirao lijevomrukom). Time su Beatlesi željeli natuknuti da je na slici ustvari Paulova zamjena.

* Ambulantna kola (ili pogrebni automobil) parkirana su s desne strane ulice.

* Automobil koji se približava, čini se, ide ravno na McCartneya.

* „Buba“ koja je parkirana na lijevoj strani ulice ima registracijsku oznaku „28IF“, što govori da bi Paul napunio 28 godina da je poživio.

* Registracija također sadrži i slova „LMW“, što se objasnilo kao „Linda McCartney Weeps“ (Linda McCartney jeca).

Ovo je samo mali dio dokaznog materijala kojega desetljećima sakupljaju fanovi koji vjeruju da glazbenik po imenu Paul McCartney ne postoji već 47 godine. Tko god da se predstavlja njegovim imenom, jako mu dobro ide. Glumeći slavnog člana Beatlesa postao je jedan od najbogatijih svjetskih glazbenika.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI