Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
POLITIKA
Dok kažeš ‘lex’: DORH se žali na odluku o izručenju Perkovića – za koju se zalagao

Dok kažeš ‘lex’:
DORH se žali na odluku o izručenju Perkovića – za koju se zalagao

perkovic-josip

Obavještajno-političko-pravosudna ‘sapunica’ u Hrvatskoj se nastavlja. Netom je iskočila vijest u domaćim medijima kako je Državno odvjetništvo ‘neočekivano’ podnijelo pismenu žalbu na odluku o izručenju Josipa Perkovića SR Njemačkoj, a koju je poslalo poštom u ponedjeljak navečer oko 19.30 sati. Trenutačno se mnogi čude ‘šizofrenom’ postupku DORH-a koji se sada ‘odjednom’ žali na izručenje J. Perkovića Njemačkoj, budući se zna kako je DORH zastupao njemačku stranu u njihovim potraživanjima da isti J. Perković – bude izručen Njemačkoj.

– Kako? Zašto? O čemu se radi? – pitaju se mnogi, no više o pravosudnoj zavrzlami s kojom će se zasigurno zabavljati mediji  saznat će se u satima koji slijede. Evo i svojevrsnog pojašnjenja iz Županijskog suda u Zagrebu.

– Žalba je podnijeta zbog povrede zakona s jedne strane, kao i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. I u konačnici Državno odvjetništvo traži od Vrhovnog suda kao suda drugog stupnja  da preinači naše riješenje, odnosno da ukine odluku i vrati predmet na ponovno odlučivanje – ustvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

O kojim se ‘povredama zakona’ radi, te štio je to ‘pogrešno i nepotpuno utvrđeno’ zasad nije obrazloženo.

Podsjetimo, za bivšeg jugoslavenskog pa hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića je mjerodavno pravosudno tijelo presudilo da se izruči Njemačkoj, dok je za njegovog kolegu Zdravka Mustača odlučeno suprotno, premda se radi o istom slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. To je za posljedicu imalo javno preispitivanje i komentiranje različitih odluka sudova za (naoko) iste slučajeve.

Dakako, Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo je uložio žalbu na odluku o izručenju, no iznenada je, eto, isto učinio i DORH. Inače, na odluku o Mustačevom neizručenju pristigla je jedna žalba, a radi se o onoj koju je podnijela obitelj Stjepana Đurekovića. Postoji li mogućnost da se DORH žali i na tu presudu? Danas do podneva takva žalba nije pristigla u Veliku Goricu, kako se doznaje.

– Teoretski, žalba se može predati na Glavnoj pošti u Zagrebu do pola noći. Ako je nešto takvo i bilo, onda bi žalba na sud  mogla pristići sutra negdje između 9 i 10 sati. Ako doista bude uložena žalba, i nakon što predsjednica Izvanraspravnogviijeća izvrši određene provjere , cijeli spis se šalje Vrhovnom sudu Republike Hrvatske radi odlučivanja  – kazao  je Ante Zeljko, glasnogovornik Županijskog suda u Velikoj Gorici.

U svakom slučaju,  dok kažeš ‘keks ili ‘lex”, eto novosti oko ‘slučaja lex’.


VEZANE VIJESTI