Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Dr. Babiću mjesec pritvora: sumnja se da nije pao s ratnog kamiona, te da je prisvojio 659,9 tisuća kuna

Dr. Babiću mjesec pritvora:
sumnja se da nije pao s ratnog kamiona, te da je prisvojio 659,9 tisuća kuna

Dr. Ivici Babiću, predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata, određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio kaznena djela ratnog profiterstva, te  ona iz procesa pretvorbe i privatizacije. Ukratko, sumnjiči ga se da je lažirao dokumentaciju kako bi dobio status ratnog vojnog invalida i pripadajuća novčana i druga prava. Evo što o tome slučaju kažu u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je donijelo odluku o pritvoru.

dr.babić

Dr. Babić na TV ekranu prije uhićenja (izvor: screenshot HTV)

 

– Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/11 i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 2. KZ-a/11 u vezi sa u svezi s čl. 5. točkom 1. i 12. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Ujedno, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage je prihvatio ovaj prijedlog i po obje osnove odredio istražni zatvor. (31. 1. 2014.) – kažu u zagrebačkom ODO-u.

Nadalje, postoji osnovana sumnja, kako ističu, da je okrivljenik od prosinca 1995. pa sve do kraja siječnja 2014. godine u Zagrebu i Virovitici; u nakani da si pribavi imovinsku korist ostvarenjem prava koja pripadaju hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata; neistinitim prikazivanjem ranijih smetnji vida na lijevom oku koje je imao od djetinjstva kao povredom uzrokovanom stradavanjem uslijed ratnih zbivanja u kojima je sudjelovao kao pripadnik Oružanih snaga RH, u ostvarenju te nakane zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu medicinsku dokumentaciju i antidatira je prije ratnih zbivanja na 1990. i 1992. godinu iz koje bi proizlazilo da je tada imao stopostotni vid na oba oka, što je liječnik i učinio koristeći pri tome dokumentaciju drugih pacijenata.

ODO: Republiku Hrvatsku oštetio najmanje za 659.935,19 kuna

– Ovako sastavljenu i pribavljenu dokumentaciju je predao oftalmologinji 20. prosinca 1995. neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka padom sa kamiona. Oftalmologinja je po obavljenom pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto. Okrivljenik je tako pribavljenu medicinsku dokumentaciju 8. siječnja 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, u kojem je neistinito naznačio da je 8. siječnja 1992. stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca što je ponovio i u obrascu prijave stradavanja od 2. siječnja 1996. u kojem je također lažno opisao da je ozljeda lijevog oka nastala kao posljedica ratnih zbivanja.

Temeljem takve dokumentacije nadležni mu je ured za obranu 6. veljače 1996. izdao rješenje o priznavanju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine, a po osnovi tog rješenja su mu u razdoblju od donošenja rješenja sve do kraja siječnja 2014. godine isplaćivani novčani iznosi i priznavana različita imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, a djelatnici računovodstva njegovog poslodavca su mu obračunavali plaću uz primjenu olakšice koja pripada osobama kojima je priznat status ratnog vojnog invalida – ističu u ODO-u.

hrvi

Koliko je doista invalida rata, teško da će se ikada doznati

Precizno je predočena i izračun novca kojeg je posljednjih 18 godina prodobio na račun lažnog invadiliteta – gotovo 660 tisuća kuna. – Slijedom opisanog, tijekom osamnaest godina, Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo za sada najmanje 58.311,35 kuna, Hrvatski fond za privatizaciju dodijelio 105 dionica jednog trgovačkog društva ukupno vrijednih 26.250,00 kuna i primio neosnovano dividendu u iznosu od 1.284,48 kuna, a zbog primijenjenih olakšica pri obračunu plaća poslodavac mu je isplatio plaću u većem iznosu i to za 574.089,36 kuna, čime se ukupno nepripadno okoristio u iznosu od za sada najmanje 659.935,19 kuna i najmanje za taj iznos oštetio proračun Republike Hrvatske – napominje se.

 

Dodaju i kako je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru sredinom siječnja 2004. godine povodom članka objavljenog u jednom tjedniku, a da prethodno ni jedno od nadležnih tijela nije podnijelo kaznenu prijavu, o istom događaju od nadležne Policijske uprave virovitičko-podravskoj zatražilo provjere navoda iz članka, no nakon tih provjera tom je državnom odvjetništvu dostavljeno policijsko izvješće s prikupljenom dokumentacijom koja tada, sama po sebi, nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka. Kako tvrde, tek tijekom posljednjih mjeseci državnom odvjetništvu su se javili svjedoci odnosno sudionici sastavljanja neistinite dokumentacije čime su ostvarene pretpostavke za daljnje postupanje u ovom kaznenom predmetu.

Odvjetnik: Babić je intelektualac, a ima i BiH državljanstvo

Babićev odvjetnik Milenko Umičević je za Hinu izjavio kako je Babiću određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo. Odvjetnik ima i svoje stajalište o ocjeni suda kako bi Babić mogao utjecati na svjedoke. – Babić je intelektualac, a svaki čovjek prosječne inteligencije bi, da je bilo što napravio, već razgovarao s potencijalnim svjedocima. U najmanju ruku u posljednjih deset dana kada se ponovno počela problematizirati njegova invalidnost  – zaključio je Umičević dodoavši kako je njegov branjenik ‘konsterniran i da ima svoje pojašnjenje zašto mu se to u ovom trenutku dešava’, te kako će to prepustiti njemu da ‘sam objasni novinarima’. Dakako, radi se o špekulacijama kako je Babiću ‘smješteno’ zbog njegova angažmana oko štrajka liječnika. Inače, u Babićevu obranu osim njegova odvjetnika ustala je i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.- 1991. . – Najoštrije osuđujemo i sa zabrinutošću promatramo ono što se posljednjih dana događa s mr. sc. Ivicom Babićem, dr. med. Udruga izražava duboku zabrinutost jer drži da je način postupka prema dr. Babiću neprimjeren. Zahtijevamo da se prilikom provođenja istrage dr. Ivici Babiću, koji je dao svoj doprinos u spašavanju zdravlja i života civila i hrvatskih vojnika, pristupa s dignitetom te da mu se omogući dostojna obrana. Na način kako je to učinjeno, ulažemo prosvjed jer držimo da su mu prekršena osnovna ljudska prava, njemu osobno, nama liječnicima dragovoljcima, a zapravo i cjelokupnom liječništvu – veli predsjednica UHLD 90./91. mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med., ratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI