Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
POLITIKA
Ankica Mamić jednokratno vratila 700.000 kuna HBOR-u i najavila tužbe: ‘Kredit mi nije sredio Čačić’

Ankica Mamić jednokratno vratila 700.000 kuna HBOR-u i najavila tužbe:
‘Kredit mi nije sredio Čačić’

U  organizaciji Dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku u srijedu je predavanje na temu “PR-ovci i novinari, možemo li ipak zajedno?” održala je Ankica Mamić, direktorica je i vlasnica PR agencije IM&C.

Ankica Mamić na predavanju u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto Hrvoslav Pavić) (8)

Ugledna stručnjakinja i predavačica na fakultetima i međunarodnim PR asocijacijama, koja je široj javnosti poznatija kao savjetnica Radimira Čačića i Agrokora Ivice Todorića, okupljenim kolegama, političarima, novinarima i građanima pokušala je pojasniti složene odnose između medija i PR agencija.  Prema njenim riječima, ni jedni ni drugi ne barataju stopostotnim istinama i činjenicama, jer ih dobivaju selekcionirane, a što će učini s dobijenim informacijama napraviti, često ovisi o namjeri i časti onoga tko ih koristi. – Mediji sami ne nameću teme, ali kreiraju stavove ljudi koji ih čitaju. Novinari su stoga upravo ti koji imaju peterostruku moć manipulacije u odnosu na nas koji radimo u odnosima s javnošću, čak i ako bismo je htjeli koristiti – rekla je Mamić, naglasivši više puta kako se PR-ovski i novinarski posao može  raditi na častan i nečastan način. Kao primjer nečasnog, manupulativnog novinarstva Ankica Mamić je navela nedavni slučaj u kojem je ona sama bila žrtva, kada je proizvedena afera s HBOR-om, gdje je optužena za nenamjensko trošenje kredita.

– Kad je prekjučer taj tekst izašao od jutra su počeli problemi. Imam svoj poslovni rejting, kojem ovakve glasine mogu štetiti. Sve to je  podložno tužbi i ja ću tužiti – rekla je Mamić.

Pojasnila je kako je 2010. godine počela prikupljati dokumentaciju za kredit Europske investicijske banke namijenjen ženama poduzetnicama. Novac EIB-a, u iznosu od 700.000 kuna, preko HBOR-a  uspjela je dobiti godinu dana kasnije.

– Mislili su da mi je kredit sredio Radimir Čačić, iako je to bilo prije nego je on došao u Vladu. Sredstva su bila namjenska, za žene poduzetnice. Žena sam i poduzetnica koja zapošljava deset ljudi. Te godina moja tvrtka je imala sedam milijuna kuna prometa i normalno je da su mi odobrili 700.000 kuna kredita, deset posto mog  godišnjeg prometa.  Nije trebao nitko ništa sređivati. Onda se dogodilo da je HAMAG odlučio ukinuti jamstvo. Poslali su papire u HBOR, a kako je tamo sad panika i frka i prebrojavaju se tko će preživjeti afere, oni su se preplašili i poništili kredit. Poslali su mi dopis da moram u roku osam dana kredit vratiti, samo zato jer su mislili da mi je Čačić sredio kredit. On je trenutno u zatvoru, stavili su u novine moju sliku s njim i to je to – manipulativno novinarstvo – rekla je Mamić.

– Jučer sam taj kredit platila jednokratno, umjesto da ga plaćam još pet godina – rekla je Mamić, ne želeći otkrivati dodatne detalje jer je ugovor o kreditu sadržavao klauzulu o povjerljivosti, a ona ‘za razliku od hrvatskih ustanova koje puštaju podatke u javnost, poštuje ono što je potpisala’.

Ankica Mamić na predavanju u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto Hrvoslav Pavić) (6)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI