Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
UKRATKO
Županijska skupština šibensko-kninska: Skromni proračun sa zahtjevnim Uredom župana

Županijska skupština šibensko-kninska:
Skromni proračun sa zahtjevnim Uredom župana

Godina 2014., proračun Šibensko-kninske županije skromnih 134,5 milijuna, drži se na ovogodišnjoj razini i ne planira kapitalne investicije, osobito ne u školstvo, ni iduće ni nadolazećih godina. Skupština županije budžetsku projekciju za iduću godinu donijela je glasovima HDZ-a i njihova partnera SDSS-a, a uz bojkot SDP-a, HNS-a i Nezavisne liste Stipe Petrine. Za njih proračun nije, standardno, ni razvojni ni socijalni, tek je rezultat dugogodišnjeg kontinuiteta jedne promašene politike koja je ovu županiju pretvorila u dalmatinsku ubožnicu, ili kako još reče SDP-ov vijećnik Krešimir Šakić, metropolu siromaštva, s najnižim BDP-om po glavi stanovnika (7239 eura) i najviše korisnika socijalne pomoći koju išće čak 28 posto od ukupno 109 tisuća stanovnika županije.

Ured župana

A istodobno, Ured župana za kriznu ne zna. Na raspolaganju će iz proračuna imati čak 830 tisuća kuna, ali će za stipendije mladih koji su naša budućnost, kako veli nezavisni Stipe Petrina, izdvojiti tek 380 tisuća kuna, a za jednokratne socijalne potpore najugroženijima jedva 150 tisuća. Općina Primošten, pohvalit će se Petrina, koja je četrdeset puta manja, svojim stipendistima osigurava 350 tisuća kuna, a primjerice Osječko-baranjska županija čak 1,5 milijun. No, Šibensko-knisnka županija zato ćer investirati u – filmsku industriju! U proračunu za 2014. po prvi put u povijesti ove županije planira se 500 tisuća kuna za filmsku djelatnost.  Da ne bi bilo zabune, neće župan Goran Pauk u glumce, ali će možebitno dobiti makar koji filmski kadar. Radi se, naime, o tome, objasnio je znatiželjnim vijećnicima župan, da su na adresu županije stigla čak tri zahtjeva: jedan Dejana Aćimovića za film “Anka”, drugi Supertoona za animirani film i treći za dokumentarac o šibenskom akademskom kiparu Ali Guberini. E, kad je tako, neka filma…

Županijska skupština je sebi dopustila i presedan, pa je, na poticaj SDP-ovog vijećnika Krešimira Šakića, dala apsolutnu podršku inicijativi saborskog zastupnika Ivana Klarina u  premještanju sjedišta Parka prirode Vransko jezero iz Biograda u Betinu kojoj i pripada čak 60 posto prostora Parka.  – Ima apsolutnu podršku, u poziciji je da to provede i ako uspije, skidam mu kapu- poručio je Klarinu župan Goran Pauk.

Županijska skupština - vijećnica Iris Ukić KotaracIz klupa NL Stipe Petrine (Iris Ukić Kotarac) stigao je prijedlog da se ukinu vijećničke naknade, s obzirom na težinu krize i potrebu racionalnog korištenja proračunskog novca, te smanje izdaci županova Ureda, a sve u korist najpotrebitijih. Dakako, o tom se prijedlogu nije ni glasalo, a kamoli da bi ga tkogod u Skupštini i prihvatio. Od takvih prijedloga sućutni političari, na lokalnoj i državnoj razini, obično se brane tvrdnjom: To je demagogija!


VEZANE VIJESTI