Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Vrijednost arbitražnih sporova godišnje doseže 130 milijuna eura

Vrijednost arbitražnih sporova godišnje doseže 130 milijuna eura

O arbitraži se u Hrvatskoj malo zna što i ne čudi kada se zna da se ovaj postupak i ne koristi tako često kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama.

Koliko je i kako arbitraža zaživjela u Hrvatskoj moglo se čuti na Međunarodnom savjetovanju u Zagrebu. Sudjelujući u radu dvodnevnog skupa pod nazivom Hrvatski arbitražni dani, ministar pravosuđa RH Orsat Miljenić istako je kako je Hrvatskoj u interesu daljnje razvijanje arbitraže. Ona predstavlja  paralelni sustav s onim redovim, te kompenzira njegove nedostatke. Stoga će se poticati svaka inicijativa za promicanjem arbitraže, kazao je ministar Miljenić.

U radu skupa sudjelovao je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Naglasio je kako su arbitražni dani jedan od najpripremljenijih i najkorisnijih skupova pravne struke na kojemu je živa riječ i razmjena iskustva iz područja arbitraže bez premca.

Stalno arbitražno sudište godišnje ima između 30 i 70 predmeta. Najviše ih je bilo 170 u jednoj godini, a  vrijednost sporova godišnje doseže do 130 milijuna eura.

Najveći broj predmeta koji se rješavaju pred Stalnim arbitražnim sudištem predstavljaju građanski sporovi koji čine 30 posto svih sporova.


VEZANE VIJESTI