Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Umro Nelson Mandela, borac protiv apartheida, sinonim borbe za ljudska prava

Umro Nelson Mandela, borac protiv apartheida, sinonim borbe za ljudska prava

Nelson_Mandela-2008_(edit)Prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, dobitnik Nobelove nagrade za mir, legenda borbe protiv apartheida i predani borac za ljudska prava, Nelson Mandela, umro je u četvrtak navečer, 5.prosinca 2013.g., u 94. godini, u krugu obitelji , u svom domu u Johannesburgu.

Godinama se mučio s teškim zdravstvenim problemima koji su začeti još za njegova boravka u zatvoru gdje je obolio od tuberkuloze. Samo u ovoj godini nekoliko je puta hospitaliziran u kritičnom stanju, a od rujna je bio na kućnom liječenju u svome domu u Johannesburgu. U zatvoru je proveo 27 godina, obolio je od tuberkuloze, ali i završio pravo. Slobodu je dočekao tek dolaskom Willema de Klerka za predsjednika Južnoafričke Republike 1990. Mandela je na čelo JAR-a došao nakon prvih demokartskih izbora 1994.g., kada je već imao 77 godina. Uoči  drugih izbora 1999.g. , povukao se iz aktivne politike, ali se nastavio baviti dobrotvornim, humanističkim radom.

Na vijest o smrti legende crnačke borbe za ravnopravnost,  neponovljivog i neumornog borca za  ljudska prava , bez kojega će svijet biti siromašniji i okrutniji, predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma je rekao: Naša nacija je izgubila svoga najvećeg sina. Naš narod je izgubio oca. Iako smo znali da ovaj dan dolazi, ništa ne može umanjiti bol zbog tog gubitka . Ono što je Nelsona Mandelu činilo velikim bilo je točno ono što ga je činilo čovjekom. U njemu smo vidjeli ono što tražimo u sebi.


VEZANE VIJESTI