Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
‘Svećenikovoj djeci’ nagrada 9. Filmskog festivala naroda i vjera: Za Brešana je to poruka da se zamislimo gdje živimo

‘Svećenikovoj djeci’ nagrada 9. Filmskog festivala naroda i vjera:
Za Brešana je to poruka da se zamislimo gdje živimo

Komedija ‘Svećenikova djeca’ redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića proglašena je najboljim filmom u dugometražnoj igranoj konkurenciji 9. Filmskog festivala naroda i vjera (Film Festival Popoli e Religioni) koji se od 26. studenog do 1. prosinca odražavao u talijanskom gradu Terni. Brešan je prizanje katoličkog festivala doživio kao poruku hrvatskoj javnosti i Crkvi da se zamislimo gdje živimo.

Svecenikova_djeca_plakat

Priča o svećeniku koji buši kondome bila je u Hrvatskoj vrlo škakljiva tema i izazvala je mnogo kontroverzi. Proglašavana je antikatoličkim filmom, pa su neki župnici s oltara poručivali vjernicima da ga ne idu gledati i minirali njegove projektije. Kad je objavljena nominacija ‘Svećenikove djece’ na ovom festivalu, Brešanu je bilo drago da njegova komedija prepoznata kao kršćanski film, te je izražavao nadu da će se promijeniti odnos određenih crkvenih krugova u Hrvatskoj prema njemu. Dodjelom nagrade nada je postala i veća.

– Ovaj festival na filmskoj festivalskoj karti možda ne zauzima neko bitno mjesto, ali mi je drago i znakovito je da je osnivač i predsjednik ovog festivala specijaliziranog za filmove katoličke tematike ternijski nadbiskup u miru Vincenzo Paglia, koji je ujedno i predsjednik Papinskog vijeća za obitelj. To svakako puno znači. U svjetlu kritika na račun filma koje su dolazile iz krugova crkve u Hrvatskoj ovo priznanje ukazuje na to da je naša katolička crkva prestala gledati srcem već da gleda politikom, za razliku od katoličke javnosti u svijetu koja je otvorena i prati sve kroz emocije i kršćanske poruke. Ovo priznanje više može biti poruka svima nama da se zamislimo gdje živimo. Sigurno je da smo svi izgubili emocije i sagledavamo svijet iz hladnog kuta politike umjesto da nam pažnja bude usmjerena prema zaštiti i pomoći slabijem- rekao je Brešan za Tris.com.hr.

Film svećenikova djeca je napravljen po istoimenoj drami Mate Matišića. Glavne uloge u komediji tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić. Realiziran je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, domaći je producent kuća Interfilm, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Prikazivan je na mnogim festivalima u svijetu , a u Hrvatskoj je to najgledaniji je hrvatski film u poslijednjih 13 godina.  Doživio je i nominaciju u kategoriji najbolje komedije na Europskim filmskim nagradama koje će biti dodijeljene u subotu 7. prosinca u Berlinu.

 


VEZANE VIJESTI