Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
UKRATKO
Stožer za obranu Vukovara prikupio potpise za referendum o dvojezičnosti

Stožer za obranu Vukovara prikupio potpise za referendum o dvojezičnosti

Referendum protiv ćirilice (3)Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara objelodanjeno je kako je prikupljen dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma o promjeni zakonske regulative koja definira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova pisma i jezika.

Još nije poznat točan broj prikupljenih potpisa, slijedi prebrojavanje i provjera, pa se, kako je to najavio Igor Gavrić,  glasnogovornik Stožera, u izjavi za Hinu, očekuje da će konačni podaci biti objavljeni u srijedu. Gavrić se nada da će hrvatska Vlada poštovati volju hrvatskog naroda, jer, kako tvrdi, ne radi se o namjeri da se ugrožavaju bilo čija prava, već usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s onim u najrazvijenijim zemljama EU.

Stožer je trebao 450 tisuća potpisa za referendum, koje su prikupljali od 17. studenoga do zaključno s 1. prosinca. Njihov osnovni zahtjev jest izmjena članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je dosad pravo na ravnopravnu uporabu manjinskog jezika i pisma omogućavao u onim jedinicama lokalne samouprave gdje je ta manjina činila 30 posto, a Stožer traži zastupljenost od najmanje 50 posto.


VEZANE VIJESTI