Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Stožer za obranu Vukovara: Ili referendum o ćirilici, ili ustavna kriza

Stožer za obranu Vukovara:
Ili referendum o ćirilici, ili ustavna kriza

Referendum protiv ćirilice (2)Iz Stožera za obranu Vukovara obznanili su da je u zadanom zakonskom roku, od 18. do  zaključno s 1. prosinca, prikupljeno više od 650 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Zakona o pravima nacionalnih manjina i propisa koji reguliraju upotrebu manjinskog jezika i pisma, odnosno ćirilice.

Popisne knjige predat će predsjedniku parlamenta Josipu Leki kako bi Sabor mogao odlučiti o raspisivanju referenduma. Očekuju da će u Saboru biti otvorena rasprava o tom iznimno složenom pitanju, ali i dalje čvrsto vjeruju da će do referenduma doći jer bi u protivnom, kako drži jedan od vodećih ljudi Stožera, Vlado Iljkić, nastupila ustavna kriza.

Šteta po “stožeraše” da njihovo mišljenje više ne dijeli šef oporbe Tomislav Karamarko, iako ih je dosad svesrdno podupirao u njihovoj referendumskoj inicijativi. Kada je priča došla kraju, a eurospki pučani “stisli” bratski HDZ, Karamarko se odlučio – predomisliti. Sada tvrdi da je ovaj referendum nepotreban, i da je Vlada primjenila čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih mnajina, kaže Karamarko, referendumske inicjative ne bi ni bilo. Potpis je volonterima Stožera dao, kao građanin, a ne kao šef glavne oporbene stranke, i to iz čiste empatije spram “mladića koji je na kolodvoru drhtao od hladnoće skupljajući potpise” za antićirilićni referendum. Više iz protesta, nego što bi mislio da referendum ima smisla i opravdanosti…


VEZANE VIJESTI