Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
KULTURA
foto TZ grad Šibenik

Šibenski virtualni Juraj Dalmatinac nominiran za – najbolju svjetsku inovaciju u turizmu!

foto TZ grad Šibenik

Virtualni Juraj  govori iz 'tableta' o katedrali

Virtualni Juraj govori iz ‘tableta’ o katedrali

Hrvatski projekt primjene najsuvremenije tehnologije proširene stvarnosti (AR-Augmented Reality) u turizmu, koji je ove godine realiziran  u Šibeniku na 3 lokacije: kod Meštrovićevog spomenika Jurju Dalmatincu, katedrale Sv. Jakova i UNESCO-ve spomen ploče svjetske kulturne baštine, nominiran je za najprestižniju svjetsku nagradu u turizmu Ulysses (Uliks). Tu nagradu dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO), krovna organizacija sa 156 zemalja članica među kojima je i Hrvatska, od 1993. godine.

Projekt nazvan ‘3D AR Virtualni Portal’ koji je djelo hrvatskih tvrtki Momentum Studija i DSP Studija nominiran je po prvi put za ovakvu nagradu, a u finalu natjecanja su mu  konkurenti višemilijunski projekti iz Južne Koreje i Italije (vidi link na UNWTO ).

UNWTO dodjeljuje Ulysses nagrade za izvrsnost i inovacije u turizmu najnovijim svjetskim dostignućima koja značajno pridonose napretku turizma te društva u cjelini. Nominirani projekti su primjeri najboljih svjetskih inovacija i inicijativa koje su se svojom kvalitetom pozicionirale kao predvodnice razvoja turističkog sektora.  U najzahtjevnijoj kategoriji ‘Inovacije u istraživanju i tehnologiji’ Hrvatska je dočekala i svoju prvu nominaciju s projektom 3D AR Virtualni Portal.  Instalacijom AR aplikacije na mobilni telefon ili tablet korisniku se pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Jurja Dalmatinca. Model se pri tome obraća korisniku i iznosi podatke o povijesti gradnje šibenske katedrale, samom graditelju Juraju Dalmatincu te UNESCO-vom uvrštenju katedrale u popis svjetske kulturne baštine – pojašnjava Nenad Obrenović iz DSP Studija.

Inače, kreativni dio projektnog tima nominiranog projekta čine Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele, te Nenad Obrenović iz DSP Studija, koji je osmislio scenarij digitalnog sadržaja.

foto TZ grad Šibenik

foto TZ grad Šibenik

Podsjetimo, projekt virtualnog vodiča „Juraj Dalmatinac“ predstavili su još u svibnju ove godine ispred katedrale autori i tadašnji gradonačelnik dr. Ante Županović i direktor TZ-e Dino Karađole, budući da su projekt inicirali Turistička zajednica grada Šibenika i Grad Šibenik. Kako se isticalo,  Šibenik je prvi u Europi dobio virtualni vremeplov za koji je  Ministarstvo turizma 80 tisuća kuna, a TZ-a 20 tisuća kuna.

U sklopu projekta je kreiran trodimenzionalni  lik Jurja Dalmatinca koji turistima priča priču o Katedrali, njenoj povijesti, gradnji i detaljima, a preko stvarne slike nekog objekta ili lokacije na mobitelu, mogu se pokrenuti i drugi multimedijalni sadržaji, poput edukativnih filmova o povijesti šibenske jezgre, pojašnjeno je tada. Za one koji još nisu iskusili spomenuti projekt, uočit će ga preko stiliziranih oznaka na tlu i uz pomoć table s uputama koja se nalazi na zidu nedaleko od spomenika Jurju Dalmatincu.    

– Zanimljivo je i to da se veliki broj svjetskih informatičkih i komunikacijskih stručnjaka slaže da je  AR tehnologija novi tehnološki skok nezapamćen još od vremena ulaska mobilnih komunikacija u svakodnevni život ili od pojave Interneta. Mišljenja su da će upravo AR tehnologija bitno izmjeniti poznati nam svijet i redefinirati društvene odnose kao niti jedna tehnologija ili inovacija dosad. Vodi li to u neko bolje društvo zasad se nitko od njih nije izjasnio, ali da će se svijet iz korijena promijeniti to je izvjesno – smatra   Nenad Obrenović.

Svečano proglašenje dobitnika nagrade predviđeno je za  22. siječnja 2014. godine u Madridu.

Nominirani projekt se koristi ovako nekako

Nominirani projekt se koristi ovako nekako


VEZANE VIJESTI