Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Šibenik s proračunom ispod 200 milijuna, gradonačelnik optimističan: Riješit ćemo TEF i Obonjan, idemo s kinom Odeon i programom POS-a!

Šibenik s proračunom ispod 200 milijuna, gradonačelnik optimističan:
Riješit ćemo TEF i Obonjan, idemo s kinom Odeon i programom POS-a!

Gradsko vijeće 027Grad Šibenik, “metropola siromaštva”, ili “dalmatinska ubožnica”, kako su ga neki prozvali nakon objavljivanja zlosretne državne statistike po kojoj je na samom dalmatinskom dnu u gotovo svim parametrima, u idućoj, 2014.g. planira svoje rane vidati s manje od 200 milijuna kuna. Preciznije, proračun grada za iduću godinu projektiran je na 198,5 milijuna kuna, što je besumnje preskromno za sjedište  županije (šibensko-kninske)  koje po važećoj kategorizaciji spada u “velike gradove”…

Gradsko vijeće prihvatilo je s 15 (od ukupno 25) vijećničkih glasova prijedlog budžeta, pri čemu je vladajući HDZ dobio potporu “nezavisnog” Ante Gašperova Čače,  HSLS-ovca Siniše Bušca i vijećnika s NL Stipe Petrine, Ive Blaće. Od svih amandmana prošli su tek oni Mire Vukšić, s  Čačine Nezavisne liste, što samo svjedoči “specifičnu težinu” vijećnice koja svojim priklanjanjem većini ili distanciranjem od nje može definirati odnos snaga u GV-u i presuditi bitnim odlukama gradske vlasti… Vukšić je uspjela “izbokasati” oko 100 tisuća kuna za protupožarne puteve u Razorima, a tražila je i 100 tisuća za uređenje javne rasvjete u južnoj Dubravi te još toliko za uređenje ceste prema sv. Mari (kod Gradske čistoće), no cijeli “paket” nije prošao, pa je vijećnica ostala suzdržana.

SDP-ovci proračunu nisu dali prolaznu ocjenu, jer, kako je obrazložio Joško Šupe, to nije proračun nego predračun ili podračun, “planirate nenamjenski , i zato je SDP jasno i glasno protiv”. Šupe je, također, ustvrdio kako je vidljiva dezorijentiranost gradske uprave, što ima za posljedicu nastavak vožnje u krivom smjeru, a sad evidentno i u zabranjenom. Proračun je, ocijenio je SDP-ov vijećnik , više rezultat želja nego realnosti, nastavili ste samo naše započete projekte ali u skupljoj verziji. Za Šupu je nevjerojatno da Grad za svoj PR izdvaja koliko i za gospodarsku zonu Podi, a projekt gradske plaže Banj aneksom  dobija dodatna 2,5 milijuna kuna, koliko sve prigradske četvrti zajedno nisu dobile.

No,  kritika SDP-ova vijećnika gradonačelnika Željka Burića nije odveć uznemirila, pa je tek kratko replicirao: U kojem smjeru vozimo neće reći Joško Šupe, nego birači na izborima za četiri godine. Za razliku od SDP-a mi vozimo, a oni nisu ni vozili! Ugovore za Banj  i tvrđavu Sv. Mihovil potpisao je netko drugi(SDP-HNS op.a.), a nama u proračunu stvorio debele obveze i u 2013. i 2014. g!

SDP je izrazio i 46,5 milijuna razloga za sumnju i zabrinutost oko realizacije tz. programa POS-a ( poticane stanogradnje),  jer građani su osigurali određena sredstva da bi ostvarili pravo kandidiranja na listi POS-a, Grad je osigurao zemljište i sklopio ugovor s APN-om za projekt od kojeg se odustalo da bi se ušlo u “deal” s privatnim investitorima. A zemljište je opterećeno hipotekama od 24,7 milijuna kuna, pa vas pitam, rekao je Šupe, zar mislite da će APN potpisati ugovor za nekretninu s tolikim opterećenjima?

Za razliku od sumnjičave oporbe, gradska vlast, uz sav respekt spram težine globalne ekonomske situacije u državi, u 2014. ulazi s optimizmom.  Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta, bez krzmanja Vijeću obećava: Program POS-a ide dalje uz velike izglede da se realizira tako da Grad to ništa ne košta. Gradonačelnik Burić, pak, najavljuje do kraja godine rješenje hipoteka TEF-a, za koji, per fin, Grad nije dužan INI ni lipu,tvrdi Burić, a možebitno će u idućoj godini biti  uspješno zatvoren i  slučaj  Obonjan.  Svi započeti projekti će se završiti,  a učinit ćemo , obećao je, i korak dalje, pa idemo s projektom kina Odeon, s prometnim čvorom na križanju Bosanske i ulice Stjepana Radića, i svojski ćemo se truditi da sve što je ukalkulirano u proračun i ostvarimo. Koliko će to gradskoj upravi poći za rukom, vidjet ćemo…

Ivo Blaće: Akvarij između otoka Tijata i Zmajana?!

Ponekad gradski vijećnici znadu doista nadmašiti sebe svojom kreativnošću! Recimo, Ivo Blaće, s liste Stipe Petrine, našao je model kako bi grad mogao obogatiti svoju turističku ponudu iznimno originalnim projektom. Prirodnim akvarijem u kojeg bi se uz zatečeni biljni i životinjski svijet, “uselilo” tek dva imigranta-dupina! Akvarij bi se nalazio na prostoru između otoka Tijata i Zmajana, a projekt bi mogao zaposliti 20 ljudi. Sve nam je na dlanu, samo trebamo uzeti. Uostalom, veli Blaće, i crnci su shvatili da im se ne isplati slonove ubijati radi prodaje kljova, pa su ih zaštitili i danas na njima itekako zarađuju…???

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI