Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO
O.Matijašević:”Ako nas Vlada ne posluša, spremni smo za akcije”!

O.Matijašević:
”Ako nas Vlada ne posluša, spremni smo za akcije”!

Kako su proteklog tjedna i najavili, čelnici pet sindikalnih središnica objavili su prekid pregovora o Zakonu o radu i istupanju iz Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ostaju i dalje pri ranije izrečenom zahtjevu da resorni ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić podnese ostavku.

Ozren Matijašević (4)

Sindikalisti smatraju kako su daljnji pregovori koji, inače traju već godinu i pol, potpuno bespredmetni jer ministar ne  uvažava njihove prijedloge već novi Zakon usklađuje sa EU zakonodavstvom. Vjeruju kako predložena zakonska rješenja u ničemu neće pomoći radniku ali ni gospodarstvu koje je odavno posrnulo. Ministra Mrsića optužuju za manipulaciju i neispunjavanje dogovorenog zbog čega traže njegovu ostavku, a Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata otišao je i korak dalje pa ostavku traži ne samo od ministra Mrsića već i od premijera Vlade RH kojeg drži najodgovornijim za loše gospodarasko i radno stanje u zemlji.

Sindikalni čelnici najavili su niz prosvjednih akcija od kojih će se prva održati na Markovu trgu u četvrtak za vrijeme rasprave o ZOR-u, a hoće li i kada biti drugih akcija, ostaje za vidjeti. Spominje se generalni štrajk, ali zasad o tome nema konkretnijih vijesti.

Ministar Mirando Mrsić pak odgovara kako mu je žao zbog odluke o prekidu pregovaranja, a najavu mogućeg održavanja generalnog štrajka drži legitimnom. Smatra kako će novi ZOR omogućiti brže otvaranje novih radnih mjesta, dok će gospodarstvenicima omogućiti nove investicije.

Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata za portal Tris pojašnjava zašto su sindikati odlučili reći NE daljnjim pregovorima o Zakonu o radu koji se prometnuo u napremostivi „kamen spoticanja“ i zašto traži ostavku premijera Zorana Milanovića.

Socijal-demokratska partija koja je na čelu vladajuće koalicije od samog početka obnašanja vlasti čini sve da onemogući sindikalno djelovanje i slobodno radničko udruživanje. Takvi postupci vidljivi su na više polja, a ja ću navesti samo neke. Vlada se odlučila na donošenje Zakona o reprezentativnosti unatoč protivljenju pet sindikalnih središnjica. Kad nisu mogli riješiti štrajk liječnika donijeli su protuustavnu i protuzakonitu odluku o uvođenju radne obveze. Kad nisu mogli riješiti problematične koncesionarske odnose u Zračnoj luci Zagreb, u sprezi s hrvatskim pravosuđem donijeli su odluku o zabrani štrajka. Kad je riječ o donošenju Zakona o radu ministar uporno ignorira sve zahtjeve sindikata i nameće nama neprihvatljive stavove oko preraspodjele radnog vremena koje može iznositi i 56 sati tjedno kroz četiri mjeseca u godini. Nadalje, ministar, odnosno Vlada, predlaže  produženje odlaska u mirovinu za dvije godine što je nama, također neprihvatljivo. Sve su to razlozi koji su na kraju rezultirali odlukom pet sindikalnih središnjica o povlačenju iz pregovora i izlasku iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, te najavom akcija koje će se poduzimati već od ovog četvrtka. To, naravno pod uvjetom da Vlada do tada  ne odustane od svojih nakana guranja nama neprihvatljivoh prijedloga Zakona o radu, kaže sindikalni čelnik Matijašević.

Na upit hoće li se sindikati odlučiti na organizaciju generalnog štrajka očemu se u medijima već špekulira, kaže kako zasad idu „korak po korak“ i ispituju spremnost članstva za takvu akciju.

Ukoliko Vlada ne posluša naše zahtjeve i prijedloge sigurno ćemo ići i sa radikalnijim mjerama, na kraju će Matijašević.


VEZANE VIJESTI