Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Novo lice Tisnog: Predstavljen idejni projekt 5,5 milijuna kuna vrijednog uređenja Rudine i Obale sv. Martina

Novo lice Tisnog:
Predstavljen idejni projekt 5,5 milijuna kuna vrijednog uređenja Rudine i Obale sv. Martina

 Tišnjani su pitali i hoće li se na Rudini i nakon preuređenja moći održavati popularne međunarodne utrke magaraca, na što su autori sa smiješkom odgovorili da će se ta i sve ostale javne manifestacije i dalje tu odvijati jer im je trg i namijenjen.

Eva Živko, Damir Lasinović, Ivan Klarin i Boško Kozina

Središte Tisnog će kroz slijedeće dvije godine dobiti novo lice, koje su u Vijećnici Općinskog vijeća u ponedjeljak navečer predstavili načelnik i njegovi autori. Arhitekti Ivana Živko i Damir Lasinović iz Arhitektonskog studija ARX zajedno s načelnikom Ivanom Klarinom i dipl. ing. građ. Boškom Kozinom predstavili su idejni projekt uređenja najvećeg i središnjeg mjesnog trga Rudina i nastavka uređenja Obale sv. Martina. Radi se o oko tri milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji i uređenju 300 metara obale, za što će se sredstva tražiti od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te rekonstrukciji i uređenju 2800 četvornih metara Rudine, čija će vrijednost biti od 2,5 milijuna kuna na više, ovisno o materijalima koji će biti izabrani, a financirat će se iz proračuna Općine Tisno.  Kako je kazao načelnik Klarin, zamišljeno je da će se projekt Rudine realizirati kroz dvije faze, tijekom 2014. i 2015. godine, a obala bi se trebala početi raditi pred ljeto 2014. ili na jesen, ovisno o Ministarstvu mora.

Postojeći parkovi će biti uklonjeni, vegetacija djelomično reducirana, postavljene klupe, tende i rasvjeta, a postojeće ulice, neće se mijenjati u svojim gabaritima. Obala, trg i pješačke površine bit će napravljeni od velikih ploha lijevanog betona, koji će biti premazane zaštitnim i dekoracijskim slojem, te od kamena sitnijeg formata. Prometnica će biti od granitnih ploča, koje će imati i funkciju usporavanja prometa. Parkirališni prostor sa sadašnjih 50 mjesta bit će reduciran na 40 ili 30. Na obali će biti uređeno 65 vezova, za brodove dužine 15 metara i širine 4,3 metra, te će biti postavljeni priključci za vodu i struju…

Tišnjane je posebno zanimalo što će biti s prelijevanjem mora preko rive i poplavama koje pogađaju ovaj dio mjesta za vrijeme juga, na što su autori odgovorili da će zadržati sve postojeće odvodne kanale i urediti nove, te podići razinu obale na najvišu moguću razinu.

– Ali, kad se razina mora podigne preko razine obale, tu smo nemoćni – priznao je Kozina.

Mještani su pitali i hoće li se na Rudini i nakon preuređenja moći održavati popularne međunarodne utrke magaraca, na što su autori sa smiješkom odgovorili da će se ta i sve ostale javne manifestacije i dalje tu odvijati jer im je trg i namijenjen. Višekratno su negodovali i zbog fontane koja bi bila smještena na sredini trga. Zamišljena je kao ravni dio trga s rupama na tlu, te se, dok je ugašena, ne bi puno razlikovala od okolnog prostora.  Tišnjanima se činilo nepotrebno i preoholo da se na fontanu potroši 400 do 500.000 kuna, što je skoro petina proračuna za uređenje Rudine, na što je Lasinović kazao da je lako, po njihovoj želji, može izbaciti iz projekta.

Načelnik Klarin naglasio je da se radi tek o idejnom rješenju koje će se u slijedećoj fazi dorađivati i razrađivati, te je pozvao građane da upute svoje primjedbe.

Prezentacija je izazvala veliko zanimanje Tišnjana

Idejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. MartinaIdejni projekt uređenja Rudine i Obale Sv. Martina
Predloženi idejni projekt za Rudinu u originalu možete vidjeti OVDJE, na stranicama Arhitektonskog studija ARX.

VEZANE VIJESTI