Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Rat, ilustracija (izvor: Wikimedia)

Milanović:
‘Prekrcaj negdje u Italiji… ne znam gdje, Italija je ogromna zemlja…’

Rat, ilustracija (izvor: Wikimedia)
Kemijsko ratovanje vrlo visoko na top ljestvici ljudske gluposti (izvor: Wikimedia)Zamisao o kemijskom ratovanju je na vrhu top ljestvice ljudske gluposti (izvor: Wikimedia)

Nastavlja se svojevrsni mediteranski ping-pong u kojem je u ulozi loptice – kemijsko oružje, koje, tvrdi se, dolazi iz Sirije. Kako je pak danas iz Rijeke izvjestio vjerovatno dobro upućeni predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, spomenuto oružje ili supstance za njegovu proizvodnju (ili tko zna što) neće biti prekrcavano u Hrvatskoj nego u – Italiji.

 ‘Ne znam gdje… Italija je ogromna zemlja’

Nedugo nakon što je Z. Milanović govorio kako to ‘nisu supstance koje držimo u hladnjaku’, te kako ‘ozbiljne države ozbiljnim pitanjima pristupaju ozbiljno’ (vidi tekst na TRIS-u), te kako će ‘Vlada odgovorno donijeti odluku’, eto nam odjednom dramatičnog obrata. S obzirom na prethodno obraćanje javnosti, mnogi su zaključili kako Hrvatskoj ne gine prekrcaj zlosretnog oružja koje su prethodno odbili i Albanci, pritisnuti prosvjedima građana (kakvi su u našoj zemlji izostali). No…

– Neće biti ništa od toga, zato jer što je Italija nakon dugo razgovora – nama se pristupilo relativno kasno – prihvatila da se to obavi negdje u Italiji. Ne znam gdje, Italija je ogromna zemlja. Sigurnosno gledano, to nije opasno. Politički gledano, svijet se rješava jednog velikog zla. Dakle, supstance za proizvodnju kemijskog oružja u rukama jednog diktatorskog režima – kazao je uz Rijeci premijer Milanović.

Tako je hrvatska javnost doznala da će prekrcaj biti obavljen negdje u Italiji koja je velika zemlja. Osim toga, od premijera se moglo doznati da baratanje tvarima od kojih svi bježe i nije baš tako opasno (?).

 ‘To je u stvari bezopasna materija…’

– To je u stvari bezopasna materija. Trenutno konkretno u Rijeci imate moguće pretovare nekih supstanci koji su nekoliko puta toksičnije. Ali ne znate to. Kao i amonijak, tu na 500 metara odavde. No bili smo spremni, i ja bi rekao, svjesniji i odgovorniji od nekih država koj su bile jako glasne prije dva, tri mjeseca, kada trebalo vojno intervenirati u Siriji, a sada kada je trebalo obaviti jedan, u biti, relativno tehnički nezahtjevan posao, malo su se prepali svoje javnosti. Meni je u stvari drago da je hrvatska javnost uglavnom na ovo reagirala racionalno, što pokazuje da nismo tako loši – iznio je neka svoja stajališta predsjednik Vlade RH u Rijeci.

Nakon raznovrsnih premijerovih izjava o pretovaru kemijskog oružja i konstatacije da ‘nismo tako loši’ će vjerovatno neki  u Hrvatskoj ostati pomalo zbunjeni. Ili će se barem zapitati kako se to u Hrvatskoj donose neke bitne vanjskopolitičke odluke. Odnosno, donose li se one uopće u Hrvatskoj? Nešto slično brine i Vjerana Piršića, ekološkog aktivista iz udruge Eko Kvarner.

 Piršić: Nepotreban, neželjen i nerazuman rizik

– Nonšalantnost kojom se išlo u javnost s ovim informacijama je zapravo najviše zabrinjavajuća. To je za Hrvatsku bio nepotreban, neželjen i zapravo nerazuman rizik. Ova cijela priča možda ima smisla u državama koje su bolje uređene i koje imaju više iskustva, te koje imaju daleko jače snage za djelovanje slučaju akcidenta. Ljudi, ajmo se uozbiljiti i shvatiti da je zapravo zaštita Jadrana daleko kompleksnija priča nego što to mislimo. Moramo shvatiti da Jadran nije jedan veliki kanalizacijski sustav u kojem se može raditi što god kome padne na pamet – kazao je V. Piršić u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju.

Gdje će na kraju zapravo okončati grozomorno kemijsko oružje (jedan od najglupljih ljudskih produkata), vrlo vjerovatno međunarodna javnost nikada neće doznati. A hrvatski živalj je i na ovom slučaju mogao doznati kako ‘sad zna da ništa ne zna’.


VEZANE VIJESTI