Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Ljetna pozornica na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila: Projekt milijunske vrijednosti bez pješačkih prilaza?!

Ljetna pozornica na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila:
Projekt milijunske vrijednosti bez pješačkih prilaza?!

Projekt mega Ljetne pozornice na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovila, s čak 1200 sjedišta, vrijedan 1,7 milijuna eura, od čega se 60 posto sufinancira EU-novcem, od početka je suočen s teškoćama u provedbi. Do te mjere da su Šibenčani, poznati kao cinični skeptici, počeli uveliko govoriti kako bi bilo najbolje od projekta odustati. No, nakon čak osam mjeseci zastoja u radovima, potkraj ljeta izvođači su se ponovo uhvatili posla, kako bi se pozornica svečano otvorila u zadanom  roku – 27. travnja 2014. g. Ispostavilo se, međutim, da valja pristupiti preprojektiranju, što je koštalo dodatnih 900 tisuća kuna, jer temeljni projekt nije uopće predvidio prilazne puteve tvrđavi!

Tvrđava - Šibenik (13)

Megalomanski projekt za grad od 50 tisuća stanovnika

– Pristup Tvrđavi je iznimno problematičan i u ovom trenutku užurbano radimo na projektu pješačkih i kolnog prilaza, s tim da bude najbrži za izvedbu jer se pozornica na sv. Mihovilu mora, ne samo građevinski završiti, nego i svečano otvoriti, do 27. travnja 2014.g. Od projekta se naprosto ne može odustati, jer su radovi, kad smo u lipnju preuzeli vlast, već bili tako poodmakli da povratka više nema – kaže za tris.com.hr gradonačelnik Željko Burić. Sada, međutim, ostaje veliko pitanje i velika obveza – napominje Burić – osmisliti sadržaj i fuknciju Tvrđave. Veliki sam protivnik megalomanskih projekata, naprosto jer držim da moramo biti svjesni kako je ovo grad od 50 tisuća stanovnika, a pozornica na sv. Mihovilu ima 1200 mjesta, što znači da bi svaka šibenska domaćica morala imati naviku posjećivanja kulturnih priredbi, a znamo da je to nemoguće – konstatira gradonačelnik.

Nova gradska vlast upozorava na činjenicu da Ljetna pozornica na tvrđavi sv. Mihovila, s obzirom da je riječ o tzv. EU-projektu, mora biti privedena svrsi, jer valorizacija projekta podrazumijeva da će ljudi iz SAFU-a (EU-fonda, op.a.), godinu dana nakon završetka radova, doći u nadzor kako bi provjerili da li funkcionira.

Muzej kao privremeni „skrbnik“?!

– Može se dogoditi da nam kažu da smo bez plana, cilja i svrhe potrošili europski novac i da od nas zahtijevaju povrat, a uz sve to na neko vrijeme više ne bi mogli ni aplicirati s drugim projektima. To nas – ističe gradonačelnik – stavlja u situaciju da osnujemo tvrtku koja će svrhovito upravljati Tvrđavom. Rješenje s Muzejom grada Šibenika, koji će s dva nova, dodatno angažirana zaposlenika preuzeti brigu o osmišljavanju i organiziranju događanja na Tvrđavi, privremene je naravi, jer nas tjeraju rokovi. Ali to će trebati svakako drugačije organizirati zbog zahtjevnog posla valorizacije objekta – svjestan je gradonačelnik, a radi čega se razmišlja o posebnoj ustanovi za upravljanje gradskim fortifikacijama. Pitanje je, međutim, kako će mega projekt pozornice s preko tisuću mjesta, „preživjeti“ pod patronatom dvaju, privremenih muzejskih zaposlenika do osnivanja posebne ustanove. Je li to opet naš klasični, voluntaristički pristup?

Sv. Mihovil od ulaznica za godinu dana uprihodovao 600 tisuću kuna

Koliko će hladni pogon i održavanje Tvrđave stajati Grad, u ovom trenutku nije poznato.No, jasno je da će troškovi biti najmanji u prvoj godini i svodit će se isključivo, veli Burić, na troškove organizacijsko – upravljačke strukture, a što bude vrijeme više prolazilo, zahtjevi za održavanjem bit će sve veći.

Tvrđava - Šibenik (3)

Dosad je naplatu ulaznica za obilazak tvrđave sv. Mihovila, u njezinom izvornom, predprojektnom stanju, organizirala gradska tvrtka Zelenilo. U jednoj godini samo od ulaznica, kako saznajemo od gradonačelnika, ostvarili su prihod od 600 tisuća kuna! To svakako ulijeva optimizam u pogledu samoodrživosti tvrđava, uključujući i tvrđavu Barone i sv. Ivana, koje su u fazi idejnog osmišljavanja. Svojedobno je i iznimno atraktivna tvrđava sv. Nikole, bila sanirana u najnužnijem obimu, a čak je i vrhunski koncert ozbiljne glazbe bio održan u njezinom prostoru, ali je nakon toga prepuštena zaboravu i nebrizi.

– A da smo naplaćivali ulaznice turistima, mogli smo priskrbiti makar sredstva za nužno održavanje. Smatram – kaže Burić – da bi sve gradske tvrđave već u idućoj turističkoj sezoni trebalo otvoriti za posjetitelje, uz uvjet da TZ Grada osmisli sadržaj i način posjete. Možda bi mogli organizirati mini- vlakove za turistički obilazak. Zašto ne bi posjet tvrđavama stavili u cijenu jedinstvenog vaučera, a onda bi tim novcem mogli osigurati njihovo nužno održavanje? Jer, nećemo u sve tvrđave ulagati milijune… veli Burić. Prijeko je potrebno osigurati makar minimalna sredstva u sigurnosne uvjete na tvrđavama, napose na sv. Ivanu, upozorava gradonačelnik, zgrožen, kako veli, činjenicom da na tu tvrđavu dolaze i djeca a njezini rubni dijelovi nisu uopće zaštićeni…

Tvrđava - Šibenik (15)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI