Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Inicijativa Općine Tisno: Sjedište Parka prirode Vransko jezero seli u Betinu!

Inicijativa Općine Tisno:
Sjedište Parka prirode Vransko jezero seli u Betinu!

Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a riješio je premjestiti sjedište Parka prirode Vransko jezero iz Biograda na područje svoje općine. Prošlog tjedna je Ministarstvu zaštite okoliša i ministru Mihaelu Zmajloviću uputio prigovor na način upravljanja Parkom iz njegovog sadašnjeg sjedišta u Biogradu i ponudio Betinu i tamošnju općinsku zgradu kao bolje rješenje. Biograd najavljuje otpor.

Vransko jezero: Arheološki lokalitet 'Babin škoj' (Foto: Hrvoslav Pavić)

Klarin Zmajlovića upoznaje s nezavidnim stanjem unutar Parka i lošim upravljanje. Uz evidentnu nebrigu i propadanje prirodnih vrijednosti, kao razlog za njegovu posebnu brigu navodi činjenicu da se područje Parka prirode Vransko jezero proteže svojim velikim dijelom unutar granica obuhvata Općine Tisno.

– Institucija Parka prirode Vransko jezero do danas nije iskoristila predmetno područje u niti jednom smislu – ni turistički, a i jako se malo brine o zaštiti područja (učestali krivolovi, požari i sl.). Valja naglasiti da institucija Parka prirode Vransko jezero trenutno egzistira u doslovno neadekvatnim uvjetima i prostorijama u Biogradu bez prezentacijskog centra – navodi Klarin i Ministarstvu predlaže selidbu u općinsku zgradu u Betini.
– Općina Tisno je voljna svoju zgradu u Betini besplatno dati na korištenje Parku prirode Vransko jezero i to na način da se u prizemlju zgrade organizira prezentacijski centar, a prostorije na katu kao upravni dio. Istovremeno, treba kazati da je Prosika jedan od najatraktivnijih lokacija ulaza u Park prirode Vransko jezero u naselju Betina, što je i Prostornim planom Parka prirode Vransko jezero definirano kao područje „Ulaz Prosika“ – piše Klarin. (Prigovor_na_nacin_upravljanja_Park_prirode_Vransko_Jezero)
U Biogradu ne prihvaćaju prigovor načelnika Klarina i, izgleda, nemaju namjeru Tisnom tek tako prepustiti Vransko jezero. Gradonačelnik Biograda Ivan Knez (HDZ) smatra da iz Tisnoga ne mogu voditi Park i čuvati Vransko jezero kao oni koji uz njega žive.
– Misli li Klarin da ima novac i moć da može brinuti o Parku prirode bolje od nas koji 2o godina radimo sve kako bi ga sačuvali, muku mučimo, borimo se s lovokradicama, požarima i svim drugim pošastima. Vodio bi i bolje čuvao Vransko jezero od nas koji smo se, uz pomoć Drage Krpine (saborski zastupnik HDZ-a u prva četiri mandata…) koji je tada nešto značio, izborili da 1999. Vransko jezero sa okolnim područjem bude proglašeno Parkom prirode? Ako ima i može i ako je stranačka iskaznica danas dovoljna da se kroje parkovi i prebacuju njihova sjedišta, neka mu bude – rekao nam je ironično Knez, najavljujući otpor premještanju sjedišta parka.

Koliko će se Knez uspješno odupirati, teško je reći, ali sigurno je da će Ministarstvo razmotriti Klarinovu ponudu da ustupi općinsku zgradu u Betini, iako od nje do jezera treba ploviti morem, jer je očito prihvatljivija od sadašnjeg smještaja sjedišta Parka u unajmljenim prostorima u privatnoj zgradi – mesnice.  Kako bilo, Općina Tisno već ima zakazane sastanke u Ministarstvu zaštite okoliša, gdje će izložiti čvrstu namjeru i planove da se Vransko jezero i Općina čvršće povežu u smislu očuvanja i turističke eksploatacije prirodnih i kulturnih vrijednosti. Bez obzira na ishod pregovora o preseljenju, prvi korak u tom povezivanju bit će otvaranje prezentacijskog centra Parka u Betini, u istoj zgradi koju Općina nudi za novo sjedište.

Kanal između mora i Vranskog jezera prokopan je još 1770. kako bi se isušilo močvarno zemljište i dobilo što više plodnoga tla. (Foto: Hrvoslav pavić)

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI