Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
Sport
Hrabra jedriličarka Hana Dragojević (9) osvojila priznanje ‘Valovi Šibenika’

Hrabra jedriličarka Hana Dragojević (9) osvojila priznanje ‘Valovi Šibenika’

jedrenje optimistNajhrabrija jedriličarka za 2013. godinu je Hana Dragojević, devetogodišnja djevojčica iz splitskog Jedriličarskog kluba Labud. Djevojčica Hana je osvojila prestižno priznanje „Valovi Šibenika“ za 2013. godinu, prema odluci prosudbene komisije za dodjelu nagrade šibenskog JK-a Val.

– Valovi Šibenika se dodjeljuju HANI DRAGOJEVIĆ iz JK „Labud“ Split za hrabrost koju je iskazala na regati „Spring cup“ u Opatiji 07. travnja 2013. godine, kada je ne oklijevajući skočila iz svoje jedrilice u hladno more kako bi pomogla jedriličaru Marku Smoliću iz JK „Val“ Šibenik koji je bio u pogibeljnoj opasnosti zbog zapletanja konopca za dio opreme. Osim velike hrabrosti, ovim podvigom Hana je iskazala i nesebičnost jer je ugrozila vlastitu sigurnost kao i plasman u regati koja je bila u tijeku. Njezin čin je pravi primjer pomorske solidarnosti i pomaganja u nevolji, načela kojeg se trebaju držati i svi jedriličari – ističe dr.  Marin Paić, predsjednik JK Val Šibenik.
Priznanje hrabroj Hani će biti uručeno u subotu (7.12.) oko 18 sati u šibenskom klubu Azimut, nakon završetka Šibenske regate krstaša.
Priznanje „VALOVI ŠIBENIKA“ dodijeljuje JK Val Šibenik za najpožrtvovnije spašavanje i traganje na moru za period između dva blagdana sv. Nikole zaštitnika pomoraca. Nagrada je osmišljena 2012.g.i te godine uručena je posadi broda Lučke kapetanije Šibenik za požrtvovano spašavanje hrvatskej edrilice sa sedam članova posade na regati Jabuka 2005.g. Ove godine po prvi put priznanje jedodijeljeno na osnovu natječaja i javne kandidature. Inače, kandidirati se mogu spašavanja u kojem je jedan od subjekata jedriličar ili jedrilica u teritorijalnim vodama RH a i u ostalim djelovima svijeta ako je jedan od sudionika događaja hrvatske nacionalnosti ili član posade broda pod hrvatskom zastavom. Upravni odbor JK Val prihvatio je prije nekoliko godina ideju svog člana Zorana Lučića Luce o dodijeljivanju priznanja „VALOVI ŠIBENIKA“ a u cilju promicanja pomorske kulture, traganja i spašavanja na moru.
– Dodijeljivanjem ovog priznanja osim promicanja pomorske kulture, želimo promovirati jedrenje i boravak na moru kao stil života, a kroz rad JK Val koji je osnovan 1928.god.  U tom periodu odgojio je na tisuće mladih i upoznao ih za svim tajnama mora i vještinama upravljanja brodom – kažu u JK Val.

VEZANE VIJESTI