Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO
I Matisse je rođen 31. prosinca

Dogodilo se 31. prosinca:
prve banke, žarulje, Čavoglave, rođendani i proslave

I Matisse je rođen 31. prosinca
I Matisse je rođen 31. prosinca

I Matisse je rođen 31. prosinca

U nedostatku pametnijih tema, ovoga puta ćemo potražiti rješenje nalik rubrikama koje se najčešće nazivaju ‘dogodilo se na današnji dan’. Kako bi bili barem donekle originalni, ovaj tekst koji pišemo 30. prosinca će imati radni naziv: ‘dogodilo se na sutrašnji dan’. Naime sutra je 31. prosinca, odnosno Stara godina ili Silvestrovo, u svakom slučaju posljednji dan u godini prema gregorijanskom kalendaru. Kao takav za mnoge ima nekakav osobit simbolični značaj koji se tiče željenih novih boljih životnih prilika, plodnih početaka, okretanja stranice prema sreći i blagostanju i tome slično.

Bilo kako bilo, i na taj dan, kao i na ostalih 365 ili 364 u godini, događali su se neki događaji u poznatoj povijesti čovječanstva, a koji su iz nekih razloga proglašeni ‘značajnima’. U duhu toga, evo nekih zbivanja vezanih uz 31. prosinac koja se nude kao bitna, premda često i nije izvjesno da su se doista događali na opisan način. Između obljetnica brojnih bitaka, ratova i ostalih nemilih zbivanja vezanih uz povijest gluposti čovječanstva, evo i nekih donekle mirnodopskih događaja.

Kreiraju novac – iz ničega

Među takvima je, kako se hvale u SAD-u, otvaranje prve banke u povijesti u toj zemlji. Ono se, kažu, tamo dogodilo 1781. godine.

Kako je definiraju na često osporavanoj Wikipediji, banka je ustanova ili radna organizacija koja posreduje u novčanom prometu i novčanim poslovima, a najčešće se bavi uzimanjem i davanjem kredita (zajmova). No mnogi u svijetu u današnja vremena banke smatraju instrumentom u rukama moćnika koji putem bankarstava utječu na geopolitička zbivanja na svijetu, te diktiraju ekonomske i socijalne prilike na čitavom planetu, usput omogućujući nesrazmjerno maloj skupini osoba enormno bogaćenje i moć.

Ideje o bankarstvu postoje odavno u ljudskoj povijesti, no prve takve institucije su se počele javljati u srednjovjekovnom razdoblju. Kao još jedna ‘prva’ takva se navodi i Venecijanska banka koja je, tvrdi se, utemeljena 1171. godine u Veneciji. U Engleskoj se od 1694. diče svojom Bank of England. Kako se često navodi, u osnivačkom dokumentu te tvorevine stoji jedna vrlo zanimljiva rečenica koja ujedno objašnjava i bit bankarstva.

– Ovoj banci pripada sva dobit od kamate na novac koji ona kreira iz (od) NIČEGA (out of nothing) – navodno glasi ta odrednica.

Pametnome dosta. A i glupome dosta. A i svima skupa je dosta nerazumno velikih kamata u ‘švicarcima’, lihvarskih zajmova, ropskog zaduživanja, manipuliranja itd.

Tesla u sjeni Edisonove žarulje

Vratimo se ipak na svijetlije teme. U tu svrhe eto još jedne obljetnice: na 31. prosinca 1879. god. je Thomas Alva Edison (1847 -1931) čitavom svijetu predstavio jedan od svojih ukupno 1093 patentiranih patenata – električnu žarulju. Amerikancu Edisonu se tako pripisuju izumi poput mikrofona s ugljenim zrncima, megafona, fonografa, stroja za pisanje, telegrafskog aparata koji otipkava tiskana slova, kvadrupleks aparata, konstrukcije kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta, te spomenute žarulje koja je za par destljeća zamijenjena boljom s metalnom niti.

Ipak, mnogi na ovim prostorima na Edisona s antipatijama gledaju zbog povijesnih interpretacija pri kojima je na razne načine zakidao i iskorištavao istinskog genijalca, našeg Ličanina Nikolu Tesla. Kako se i zna, Tesla je neko vrijeme radio u Edisonovu labioratoriju gdje je usavršen dinamo stroj, no onda je krenuo svojim daljenjim (trnovitim) životnim putem i svijetu donio neke dosad nenadmašene umotvorine.

Još malo znanosti: 1911. godine je znanstvenica Marie Skłodowska-Curie primila Nobelovu nagradu za kemiju. To joj je bila druga po redu: osam godina ranije je istu dobila za fiziku. Umrla je od leukemije, najvjerojatnije kao posljedice izlaganja radioaktivnom zračenju čijem je istraživanju posvetila veći dio svoga života.

Bojna Čavoglave i Boris Jeljcin

A sada jedan radikalni zaokret u domaću bližu povijest: kao bitan podatak se za današnji dan ističe i kako je 31. prosinca 1991. prvi put izvedena pjesma Bojna Čavoglave na Hrvatskom radio Splitu.

– “Bojna Čavoglave” je prva i jedna od najpoznatijih pjesama pjevača Marka Perkovića Thompsona. Snimio ju je za vrijeme Domovinskog rata, a i sam tekst to pokazuje. Pjesma je imala posebno veliku vrijednost u smislu podizanja morala hrvatskih branitelja i puno je značila Hrvatima koji su živjeli pod prijetnjom od srbočetničkih agresora. Thompson tako poručuje da će braniti svoju domovinu Hrvatsku i svoje rodno selo Čavoglave – pojašnjava se na internetskoj ‘enciklopediji’.

Zanimljiv je podatak i kako su na isti dan, a nakon 85 godina korištenja, SAD 1999. godine ‘predale Panamski kanal, infrastrukturu i administraciju Panami’. Kako se zna, Panamski kanal je umjetni kanal dug 81,6 km sagrađen 1914. godine, te spaja Atlantski s Tihim oceanom. Sjevernoamerikanci su čitavim tom područjem na tlu Paname upravljali gotovo 100 godina, dok ga nisu ‘vratili’ matičnoj zemlji.

Istog tog dana je dao ostavku osebujni ruski predsjednik Boris Jeljcin, koji se pamti i po tome što bi u službenim državničkim posjetima često znao ostati spavati u avionu, umjesto da se susretne s predsjednicima domaćinima. Kako se tvrdi, ostavku je podnio nakon više afera i nakon duljeg opiranja ‘pod pritiskom liječnika i suradnika, shrvan alkoholom i operacijama na srcu’. Informacije radi, na njegovo mjesto je tada došao Vladimir Putin.

Jednim udarcem ‘ubiju’ dvije proslave

I za kraj ovog teksta, pogledajmo tko su ti koji su rođeni zadnjeg dana u godini, te koji svake godine ponešto uštede, jer jednim udarcem ‘ubiju’ dvije proslave: rođendansku i novogodišnju. Među njima su slavni francuski slikar Henri Matisse, te američki general i političar George Marshall, jedan od autora američkog plana za poslijeratnu obnovu Europe, danas poznatog kao Marshallov plan. Radi toga je nagrađen1953. g. Nobelovom nagradom za mir, a neki ga, gle čuda, zazivaju i danas zbog aktualnih ekonomskih prilika u Europi. Evo i skupine holivudskih glumaca koji danas slave rođendan: Anthony Hopkins, Ben Kingsley i Val Kilmer.

Njima i svima rođenima na taj dan sretan rođendan, a svima drugima sretna Nova godina.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI