Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
KULTURA
Ante Deković ravno iz LA-a: “Vuk” na putu za Oskara

Ante Deković ravno iz LA-a:
“Vuk” na putu za Oskara

Piše: Ante Deković

U sklopu prikazivanja filmova u konkurenciji za nominaciju za Oscara, pogledao sam u Paramount studiju, prije službene projekcije, sjajan film Martina Scorsesea, Vuk s Wall Streeta . Film traje tri sata,  nešto je između filmova “Wall Street” i “Strah i prezir u Las Vegasu”, a radi se o istinitoj, životnoj priči Jordana Belforta, od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada, povezanog s kriminalom i korupcijom. Belfort, kojega je u filmu savršeno odglumio Leonardo DiCaprio, je, kako se pretpostavlja,  od 1990. do 1998. godine, sa svojom firmom“Straton Oakmont”, uspio zaraditi oko  milijardu dolara.

vuk2

Mada film traje tri sata, taj osjećaj zasigurno nećete imati, zahvaljujući Leonardu DiCapriu koji publiku kroz film, nevjerojatno žestokom dinamikom, vodi u svoj svijet novca, droge i tulumarenja.  Moglo bi se reći da je ovo jedna od njegovih najboljih uloga, a  već se sad govori, da bi poslje tri nominacije (“Što muči Gilbert Greapa”1993., “Avijatičara”2004. i “Krvavog Dijamanta” 2006.),  iduće godine napokon mogao dobiti, besumnje zasluženog Oscara.

Još jedan, gotovo siguran kandidat za Oscara 2014. je režiser Martin Scorsese, kojem bi poslje devet nominacija ovo bio drugi put, ako pobjedi, da dobije nagradu Američke filmske Akademije.  Leonardo DiCaprio, je ponudom 2007.uspio nadmašiti Brad Pitta, i osigurati prava na Jordan Belfort’s memoare i ulogu u ‘The Wolf of Wall Street’. Ovo je njegova peta suradnja na filmu sa  Scorseseom.  Poslije“Gangs of New York”,” Avijatičara”, “Departeda” te “Shutter Islanda” trebali su započeti snimanje „Vuka“već rane 2010. godine, međutim Warner Bros, koji je film ponudio Ridley Scottu, je odbacio projekt. I tako je Paramount sa Scorseseom pruzeo projekt. Mada je Scott jedan od najboljih redatelja, teško bi bilo zamisliti nekog drugog da odradi tako dobar posao kao “Marty” koji nam je donio filmove poput “Goodfellas” 1990. i “Casino” 1995.

Snimanje je počelo u kolovozu 2012. u New Yorku i okolici, a zavšeno je krajem siječnja 2013. Film je, što je za Scorsesea neobično,  ipak snimljen na filmskoj traci, ali je zato 500- tinjak kadrova vizualnih efekata snimljeno digitalno, s “Arri Alexom”,  kamerom koju je Scorsese već koristio kod “Huga”, nakon šta je Roland Emmerich testirao četiri prototipa kamere, snimajući film “Anonymus”.

U ostalim ulogama glume Johna Hill, koji je za svoju ulogu u “Moneyball” 2011. godine zaradio Oscar nominaciju, Matthew McConaughey koji ove godine ima veliku šansu biti nominiran za glavnu ulogu u filmu “Dobri Dileri iz Dallasa” i ući u direktnu konkurenciju s DiCapriom, Rob Reiner (koji je 1992. godine bio nominiran kao redatelj za film “Malo dobrih ljudi”), Jon Favreau (poznat, među ostalim, kao redatelj Iron Man trilogije), Margot Robbie te Kyle Chandler..

vuk4

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI