Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Zatvorenik Radimir Čačić još neće u menadžere

Zatvorenik Radimir Čačić još neće u menadžere

cacic

Radimiru Čačiću, bivšem šefu Hrvatske narodne stranke, nema druge do li da nastavi s golf-rekreacijom u Valturi, kaznionici otvorenog tipa, nedaleko Pule, gdje odslužuje 22-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog toga što je u Mađarskoj, u prometnoj nesreći, skrivio smrt dvoje ljudi. Cijeneći Čačićeve, navodno, iznimne menadžerske sposobnosti, ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi, pokušao je “odobrovoljiti” ministra pravosuđa Orsata Miljenića i Upravu za zatvorski sustav ne bi li mu omogućili korištenje Čačićevih usluga, pod motom rada za društveno dobro, a s obzirom da je Lučka uprava pred značajnim investicijskim projektima sanacije lukobrana i lučkog terminala za kruzere. Čačić je s inicijativom, radi koje se de Gravisi obratio ministru pravosuđa, apsolutno suglasan, no, problem je u tome što se inicijativa ne slaže sa zakonom, a niti “raspoloženjem” nadležnih institucija.

Na zahtjev ravnatelja Lučke uprave u Puli, Ministarstvu nije bilo druge nego poslati odbijenicu. – Prema slovu zakona, postoji mogućnost da se zatvoreniku u ustanovi otvorenog ili poluotvorenog tipa dozvoli nastavak rada kod poslodavca kod kojega je radio prije osude. Jedan takav slučaj imali smo u Šibeniku gdje je zatvoreniku koji je prije odlaska na odluženje kazne, radio u bolnici, omogućeno da nastavi s radom u bolnici tijekom dana, a nakon posla se vraćao u zatvor. No, u ovom slučaju – objasnili su nam izvori bliski Ministarstvu – ne radi se o nastavku posla, nego o novom zapošljavanju, a nitko se iz zatvora ne može zapošljavati. Pa ni Čačić, ma koliko bilo njegovo gospodarsko i menadžersko znanje i iskustvo…

Nikomu nije jasno, kažu, kako je takva ideja uopće pala na pamet ravnatelju Lučke uprave de Gravisiju, osim ukoliko tom gestom nije zapravo htio skrenuti pozornost javnosti, iz tko zna kojih razloga, na sebe. Osim toga, ističu, zanimljivo je da je ravnatelj svoj zahtjev resornom ministarstvu prije oglasio u medijima nego je dočekao odgovor nadležne institucije, što je također indikativno. Ili se naprosto radi o tome da je ravnatelj ekstra-lojalan član HNS-a, a k tome i fasciniran likom i djelom Radimira Čačića…

A ne samo da Čačić neće u Lučku upravu, nego, unatoč medijskom “denunciranju”, neće ni slobodno vrijeme popunjavati na golfskom terenu Valture. Jerbo, pojašnjavaju nam naši izvori, u ovoj kaznionici nema nikakvih golfskih terena, a ponajmanje da bi se zbog Čačića uređivali. Radi se samo o tome da je nekoć prvi HNS-ovac, Račanov ministar gospodarstva, najzaslužniji, kako se vjeruje, za izgradnju autoceste Split- Zagreb, donio sa sobom jednu golfsku palicu i nekoliko loptica, bogme i jedan 5-6 metara dug tepih kojega, kad uhvati vremena, prostre na travu, pa u dugim zatvorskim satima napucava loptice, dok drugi zatvorenici vježbaju u teretani ili igraju nogomet, odbojku, košarku… Stvar afiniteta.

– Kad je Čačić došao u zatvor, odmah smo jasno kazali: ništa mu se neće ekstra dozvoljavati, ali mu se ništa ne smije ni uskraćivati – napominju naši sugovornici, izrijekom tvrdeći kako je jedan od vodećih HNS-ovaca u zatvoru vrlo discipliniran i krotak, što njegovoj naravi, inače, nije nimalo svojstveno. U početku je, kažu, bio izložen provokacijama nekih zatvorenika, ali se nije dao “navući”, nego je uvijek svojim postupcima spuštao tenzije. Valtura je još od 1956. godine kaznionica otvorenog tipa, nekoć jedina u Europi, bez rešetaka, stražara, policije. Svojedobno se promijenio upravitelj zatvora, pa se čini kao da je “režim” nešto pooštren, a Čačić je vrlo dobro informiran o svemu kako je bilo prije i pridržava se u cijelosti svih pravila i “kućnog reda”.

 


VEZANE VIJESTI