Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA
Zašto se zmije ne povlače u svoje brloge?

Zašto se zmije ne povlače u svoje brloge?

Iako je sredina studenog zmije još uvijek napuštaju svoje brloge pa nije neobično sresti ih po poljima, u maslinicima, gustišima, na prometnicama…

zmija

Na žalost, u posljednjih mjesec dana sve se češće mogu vidjeti pregažene na prometnicama što ranijih godina bio bio tako česti slučaj.

Stručnjaci nemaju valjanog objašnjena za ovakvo ponašanje zmija koje se još nisu odlučile za zimski san osim što se pozivaju na promjenu klime, točnije na aktualne vremenske uvjete. Isto nam je izjavio i šibenski dežurni veterinar koji razlog ovoj pojavi, također vidi u visokim temperaturama zraka koje baš i nisu tipične za ovaj dio godine. S obzirom da zmije nemaju svoju vlastitu temperaturu tijela, odnosno ne mogu je regulirati, one su ovisne o vanjskoj temeperaturi zraka. Dakle, toplo vrijeme s ugodim temperaturama privlači zmije na otvorene prostore umjesto da su u dubokoj hibernaciji. Kad padnu vanjske temperature, odnosno kad zahladi i padne prvi mraz, zmije će se, zasigurno povući u svoja skrovišta pod zemljom i spavati “dugi zimski san”.

Zbog sporosti i dezorijentiranosti zmije stradavaju na prometnicama

pregažena zmijaDo tada će mnoge od njih stradati na prometnicama više nego ikada jer su u ovo vrijeme godine, kada su donekle već omamljene snom, izuzetno spore i dezorijentirane pa postaju žrtve brze vožnje.

Pregažene zmije iznimno su česta pojava zadnjih mjesec dana na prometnicama oko Šibenika, posebice na pravcu Dubrava-Perković, ali i onima prema Drnišu, Boraji, Stankovcima… Srećom, velika se većina ovih gmazova ipak povukla pod zemlju gdje čekaju povoljne uvjete za hibernaciju.

Zmije su se zadnjih godina sve više primaknule naseljima, a nije rijedak slučaj njihova uvlačenja u kuće, pod automobilime, znaju se vidjetina gradskim trotoarima..Napuštanje prirodnih staništa, također je prouzročeno, kažu stručnjaci, promjenama u klimi.

Šetači i maslinari oprez

zmijaLjubitelji prirode i berači maslina stoga moraju biti na stalnom oprezu zbog  zmija koje ih mogu iznenaditi i ugristi. U Hrvatskoj je ubijanje zmija zabranjeno pa je zmiju, preporučuju stručnjaci, najbolje ne dirati i pustiti je da odgmiže.

Na području Hrvatske, inače obitava 14 vrsta zmija, a od toga su tri otrovnice – poskok, planinski žutorog i riđovka. Mogu se prepoznati po leđnim šarama i obliku i položaju glave. Posok koji je karakterističan za područje Dalmacije smatra se, uz talijansku ljuticu, najotrovnijom zmijom na području Europe.


VEZANE VIJESTI