Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO

Ustavni sud odlučio:
Na referendum 1.prosinca

Ustavni sud odlučio je da će hrvatski građani 1.prosinca na referendum kojega je inicirala i za svoju ideju prikupila 800 tisuća potpisa, udruga “U ime obitelji”. Nakon dvodnevnog vijećanja, ustavni suci zaključili su da nisu ovlašteni samoinicijativno intervenirati glede referendumskog pitanja ( njegove ustavnosti), osim kada to od njih Sabor zatraži. A Sabor takve zahtjeve prema Ustavnom sudu nije imao… Pa će se građani s prvim danom prosinca izjašnjavati o tome jesu li da u Ustav uđe formulacija kako je brak zajednica muškarca i žene. I nikako drugačije!

Predsjendica udruge Željka Markić pobjedonosno izjavljuje da je odluka Ustavnog suda dokaz kako u njihovom pitanju nema ništa diskriminatorno, odnosno da se ne krše ničija ljudska ni manjinska prava.

LGBT zajednica, međutim, ovaj referendum drži nesumnjivim šikaniranjem jedne manjinske skupine.

Predsjednik Ivo Josipović zadovoljan je što je u proceduralnom smislu učinjena i ova stepenica,  očitovanjem Ustavnog suda, ali smatra, kako stoji i u obrazloženju US-a, da referendum ne može i ne smije utjecati na legislativu o ljudskim pravima te da svakako treba zaštititi manjine i njihova prava.


VEZANE VIJESTI