Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
UNESCO u trnju: tabla za sretan put već godinama u ležećem položaju

UNESCO u trnju:
tabla za sretan put već godinama u ležećem položaju

tabla

– Šibenik. Unesco. Sretan put. Auf Viedersehn. Good Bye. Buon Viaggio – ispisano je na golemoj metalnoj bijeloj tabli. Uz nju su i stilizirani crteži obrisa katedrale sv. Jakova, te šibenskih tvrđava, omiljenih šibenskih turističkih odredišta. Tu je i grb grada sa Sv. Mihovilom, kako se može razaznati. Sve je to u funkciji pozdrava cestovnim turistima koji dolaze u Šibenik ili odlaze iz njega. I bilo bi, da se već nekoliko godina spomenuta tabla ne nalazi u vodoravnom položaju, odbačena na tlu i kamenjaru, zarasla među trnjem i šikarom.

Naime, velika tabla ‘dobrodošlice’ ili za ‘sretan put’ koju mnogi pamte jer su je viđali na zapadnom prilazu gradu, nedaleko od šibenskog mosta, već je dulje vrijeme na zemlji, žale nam se čitatelji.

– Pa zar je problem podignuti tablu i postaviti je opet pokraj ceste? Pa na njoj piše da smo grad kojega poštiva i UNESCO. Već par godina tuda šetam, pogotovo kad se beru šparoge. I opet isto: ploča i dalje stoji na zemlji – čudi se čitatelj koji nas je u telefonskom razgovoru upozorio na ‘palu tablu’.

Odgovor na pitanje zašto je tabla u ležećem položaju, pa se pozdravne poruke mogu pročitati samo ‘iz aviona’, zapitali smo čelnika šibenske Turističke zajednice, budući da je na tabli istaknut i naziv te organizacije, koja ju je svojedobno tamo i postavila. Postavila ju je, dakako, u uspravnom položaju.

tabla2

– Naravno da sam upoznat s problemom te table. Inače, moram vam kazati i kako je ta tabla postavljena prije desetak godina, a pala je još prije nego li sam ja stupio na ovu dužnost, prije tri ili četiri godine. Kako su meni rekli, oborena je ta vrijeme radova koje su tamo radili radnici iz Vodovoda i odvodnje ili je riječ bila o proširivanju ceste. U svakom slučaju, oni su je oborili i poslije odnijeli i odbacili tamo gdje i danas stoji. U međuvremenu sam ja dao nalog da se uposli poduzeće koje će uzeti tu tablu, odnijeti je odatle i popraviti je. Ne znam hoće li biti moguće popraviti je ovakvu u kakvom je sad stanju, budući da je malo i iskrivljena. No, bit će popravljena i postavljena na adekvatno mjesto. Jedna takva postoji i na Lozovcu – kaže Dino Karađole, direktor šibenske TZ-e.

Kada dođu do table, možda će angažirani djelatnici moći pokupiti i gomile smeća i otpada koje je netko odbacio u neposrednoj blizini parkirališta kod privatiziranog motela na šibenskom mostu. Nevjerovatno, budući da se smeće nalazi pored mjesta s kojega se proteže nezaboravan pogled na ušće rijeke Krke,  šibenski zaljev i grad Šibenik, te na kojemu svakodnevno ljeti zastaju deseci tisuća turista. Možda bi se time mogli pozabaviti i vlasnici obližnjeg hotela-motela, budući da im se smeće nalazi gotovo u hotelskom dvorištu.

 


VEZANE VIJESTI