Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Turizam – listopadski uzlet – rekorderi Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb

Turizam – listopadski uzlet – rekorderi Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb

Dobri turistički rezultati nastavili su se nakon sezone i u jesenskim mjesecima pa turistički sektor kao i cjelokupno gospodarstvo može zadovoljno trljati ruke jer je napokon došlo do toliko željenog i najavljivanog produžetka sezone. Svjedoče o tome najnovije brojke Ministarstva turizam za listopad u kojem nas je posjetilo 547 tisuća gostiju što je plus od visokih 8,5 posto. Gosti su ostvarili preko 1,8 milijuna noćenja što predstavlja porast od 4,6 posto u odnosu na listopad prošle godine. Inozemnih gostiju bilo je više za 10,7 posto i oni su ostvarili 1 669 266 noćenja što čini porast od 6,6 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

Lorencin

Turistička sezona u Hrvatskoj očito je sve dulja, kao i boravak gostiju u našim kapacitetima, hvali se s pokrićem ministar turizma Darko Lorencin.

Ako se turističkim rezultatima iz  prvih šest mjeseci prododaju oni iz rujna i listpopada dolazi se do rasta od 4,13 posto u dolascima i 4,9 posto u noćenjima.

Produljenje sezone, odnosno jačanje predsezone i posezone predstavlja jedan od naših glavnih ciljeva koji je, inače jasno definiran i u našoj Strategiji, ističe ministar Lorencin.

Značajan i hvale vrijedan porast u dolascima od 16,5 posto i 15,4 posto u noćenjima ostvarila je Splitsko-dalmatinska županija. Kvarner bilježi rast u dolascima od 4,6 posto i u noćenjima od 4,5 posto.

Za Istrom nije njajbolja turistička godina. Na tom je prostoru ostvaren rast od 5,6 posto u dolascima i od 4,5 posto u noćenjima.

Dubrovačko-neretvanska županija, očito zasad nema prostora za veći rast. Tamo je ostvareno 2 posto više dolazaka i tek 0,8 posto više noćenja.

Grad Zagreb može itekako biti zadovoljan sa  17,7 posto više dolazaka i 9,4 posto više noćenja. Rast  u dolascima od 9,4 posto zabilježen i u Zadarskoj županiji, dok je u Šibensko-kninskoj ostvaren skroman rast u dolascima od  2,7 posto, a veći postotak od šibenske od čak 9,3 posto ima Ličko-senjska županija.

U 9 ovogodišnjih mjeseci ostvaren je ukupni rast u dolascima od 5,4 posto, a u noćenjima od 4 posto. Preciznije, u tom smo razdoblju na području Jadrana i Grada Zagreba ostvarili 12.132.165 dolazaka i 71.252.465 noćenja.

Ono što posebno veseli svakako je činjenica da nakon porasta dolazaka i noćenja turista bilježimo i porast prihoda od 11 posto (za 8 mjeseci) te rast novozaposlenih za čak 18,2 posto. Sve to, zaključuje ministar Lorencin, govori da imamo sve jači utjecaj na hrvatski gospodarski sektor.

 

 


VEZANE VIJESTI