Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Troje poginulih u lančanom sudaru kod tunela Sv. Rok

Troje poginulih u lančanom sudaru kod tunela Sv. Rok

Hitna pomoć - ilustracija (3)Zbog prometne nesreće zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u oba smjera. Obilazno se vozi preko Gračaca i Zatona Obrovačkog – javlja Hrvatski autoklub.
Prema portalu Index.hr (http://www.index.hr/vijesti/clanak/tri-osobe-poginule-u-lancanom-sudaru-20ak-vozila-na-a1-u-lici/714037.aspx) u nizu lančanih sudara poginulo poginule su tri osobe. Nesreća se dogodila oko 6,15 sati.

“Sudjelovalo je dvadesetak vozila među kojima su autobus, kamion s prikolicom te više osobnih automobila i kombija”, rečeno je za Index u tamošnjoj policiji. Kako doznajemo, na cesti je bila poledica.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je Hini da se nesreća dogodila na nadvožnjaku na 212. kilometru autoceste A1 u smjeru Zagreba kada je autobus bez putnika probio ogradu i prešao na suprotni prometni trak te je na njega naletjelo dvadesetak vozila.

Unesrećenima pomagali i HGSS-ovci koji su se našli na mjestu nesreće

U zbrinjavaju ozlijeđenih sudjelovali su i članovi HGSS-a koji su putovali prema Starigrad-Paklenici gdje se ovaj vikend održava tečaj ITLS-a (International Trauma Life Support) i relicenca za pružanje prve pomoći traumatiziranima. Putem su naišli na “stravičnu prometnu nesreću na autocesti te su odmah zajedno s vatrogascima započeli s trijažom i pruženjem prve pomoći ozlijeđenima”.

“U međuvremenu su došle i brojne ekipe Hitne medicinske pomoći. Kao pomoć na mjesto nesreće upućeni su i svi lječnici-instruktori i polaznici ITLS tečaja koji se održava u centru HGSS-a u Paklenici. Nakon što su svi ozlijeđeni zbrinuti, nastavili su prema svom odredištu kako bi na ispitu produžili svoje licence, no držimo da su u ovoj stravičnoj nesreći itekako uspješno položili ispit”, javlja HGSS.

16 je ozlijeđenih, na nogama svi liječnici i medicinske sestre

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, koja je u gospićkoj bolnici gdje je zbrinuto 15 ozlijeđenih osoba, od kojih je devet zadobilo teške ozljede, naglasila je za Hinu kako je odmah nakon dojave o nesreći na teren izašlo šest timova njezina zavoda iz Ličko-senjske županije te tri tima iz Zadarske. Zadarska je bolnica zaprimila jednu ozlijeđenu osobu.

Odmah je dignuta i pripravnost 35 liječnika koji su pozvani u gospićku bolnicu pa je prvi pacijent s teškim ozljedama, istaknula je, u bolnicu zaprimljen unutar “zlatnog sata”.

“Pozvani su od kuće svi naši liječnici i medicinske sestre tako da nas tridesetoro pruža pomoć ozlijeđenima osobama i mogu reći da su svi dobro zbrinuti”, rekla je Hini ravnateljica gospićke Opće bolnice Sandra Čubelić .

Podsjećamo, prošloga je ljeta u blizini današnje nesreće u prevrtanju autobusa poginulo osam i ozlijeđeno 44 ljudi.

Autocesta zatvorena u oba smjera, u Lici pada ledena kiša

Ledena kiša otežava vožnju u Lici i na dionici autoceste A1 između čvorova Otočac i Sveti Rok. Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti je moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

 


VEZANE VIJESTI