Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Švicarsko za ili protiv: smije li direktor imati 12 puta veću plaću od čistačice

Švicarsko za ili protiv:
smije li direktor imati 12 puta veću plaću od čistačice

Dok se u našoj zemlji strastveno raspravlja o definiciji bračne zajednice te o tome tko je ‘za za’, odnosno tko je ‘za protiv’, dotle se državljani Švicarske spremaju za ovonedjeljni referendum (24. studenoga) u kojem će se odlučivati o ograničavanju plaća u tamnošnjim poduzećima.

hr_sviss

Naime, na inicijativu udruge koja se naziva Swiss Young Socialists / JUSO ili Švicarski mladi socijalisti prikupljeno je više od 100 tisuća potpisa građana kako bi se raspisao navedeni rerendum o tzv. Inicijativi 1:12. Tom se inicijativom konkretno traži da najviša godišnja plaća u nekoj kompanji ne smije biti više nego 12 puta veća od najniže plaće u istoj tvrtci.

Preciznije rečeno, ako čistačica u, primjerice, nekoj švicarskoj banci ima plaću od 2000 kuna , direktor iste banke ne bi smio mjesečno zarađivati više od 24 tisuće kuna. Nije pravedno, smatra švicarska mladež, da netko u jednom mjesecu zaradi koliko njegov zaposlenik tijekom cijele godine. Dakako, to se referendumsko pitanje, odnosno mogući ishod referenduma, nije svidio predsjednicima uprava, direktorima, menadžerima i ostalim čelnicima moćnih nacionalnih i multinacionalnih kompanija koje svoje sjedište imaju u toj državi. Neki od njih se javno zgražaju, te već najavljuju svoje ‘iseljenje’ iz Švicarske ukoliko se tražena inicijativa pretvori u stvarnost. Neki od poslodavaca idu i dalje, pa od svojih zaposlenika ovih dana unaprijed traže pismenu potvrdu o tome da će u nedjelju biti ‘protiv’, a ne ‘za’, kako navode švicarski mediji.

Inače, u Švicarskoj su referendumi vrlo česta pojava, pa se lani raspravljalo o 12 pitanja. Među njima su, gle ti Švicaraca, i ona o trajanju godišnjih odmora, cijenama knjiga, glazbenom odgoju u školama, zbrinjavanju osoba starije dobi, vanjskoj politici zemlje, o pravima bolesnih životinja, stambenoj štednji, kockanju i igrama na sreću,a ove godine i o popularnom ‘temeljnom dohotku’, odnosno traženju da država osigura jedinstveni fiksni mjesečni dohodak svakom građaninu (bez obzira na njegova redovita primanja).
Valja dočekati rezultat ovonedjeljnog švicarskog referenduma koji, kada bi se proveo u Hrvatskoj, vrlo vjerovatno ne bi izazvao ovoliki interes javnosti kao ovaj ‘naš’. Niti ovakvu drastičnu polarizaciju javnosti i stajališta o pitanju braka, koja se, kažu neki, ovih dana uvukla i u inače stabilne bračne zajednice.


VEZANE VIJESTI