Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
KULTURA
Supertoon i Šibenik najavljuju: sljedeći festival će se ‘nacrtati’ još bogatiji – na još više lokacija

Supertoon i Šibenik najavljuju:
sljedeći festival će se ‘nacrtati’ još bogatiji – na još više lokacija

Supertoon i gradonačelnik dr. Željko Burić 038

SUPERTOON – izvrsni Međunarodni festival animacije koji se ove godine po prvi put ‘nacrtao’ u Šibeniku, sljedeće godine će biti još bogatiji i sadržajniji, a odvijat će se na više lokacija nego ovoga ljeta. Tako obećavaju Slave Lukarev i Ivan Klepac, inicijatori i organizatori Supertoona, festivala koji već niz godina predstavlja ponajbolje uratke iz područja svjetske animacije, a koji se ‘udomio’ u Šibeniku.

Prošlogodišnje izdanje Supertoona u festivalskom gradu Šibeniku pokazalo se kao izvrstan potez koji je doveo do trenutne simbioze energije grada domaćina i novog festivala, rečeno je. Sjajna suradnja ‘festivalaca’, gradske uprave i Turističke zajednice rezultirala je sa šest dana u kojima je grad živio animaciju i sve ono što ona donosi, pa se najavljuje sljedeće, 4. izdanje Supertoona od 27. srpnja 1. kolovoza 2014.godine, na čak šest šibenskih lokacija. Čini se kako će suradnja s Gradom Šibenikom i dalje biti vrlo dobra i produktivna, s obzirom da je novi Supertoon s organizatorima predstavio dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik, koji je najavio ‘svu potporu Grada Šibenika’

Dr. Burić: Supertoonu ćemo dati punu potporu

nagrada-300x300 Ovo je još jedno događanje koje obogaćuje kulturno-turističku ponudu Grada, ali mu i pomaže da se pozicionira kao grad festivala. Kada se kaže film, misli se na Pulu, a nije nemoguće da uskoro prva asocijacija na animirirani film bude Šibenik. Prošlo izdanje Supertoona pokazalo se odličnim, privuklo velik broj posjetitelja i Šibenčanima osiguralo vrijedan kulturni i zabavni sadržaj. Nastavit ćemo suradnju s festivalom te kao grad osigurati potrebnu infrastrukturu za njegovo održavanje. Vjerujem kako će Supertoon biti jedan od znakova prepoznatljivosti šibenskih ljetnih festivalskih zbivanja, što naravno zahtijeva vrijeme, upornost i naš zajednički angažman, ali Grad Šibenik će sa svoje strane učiniti sve kako bi se Supertoon trajno nastanio u Šibeniku. Definitivan stav Grada Šibenika je da ćemo biti potpora Supertoonu i da je festival priča koja se može razvijati u napozitivnijem smjeru. Druge godine za održavanje ovog festivala otvaraju se nove mogućnosti i u pogledu prostora koji je na raspolaganju. Plaža Banj će biti uređena u svom punom obimu, s parkiralištem i ostalom infrastrukturom, što će svakako biti i prostor i za ovaj festival. Također, kroz gradski projekt dočeka Nove godine pronaći će se niz drugih prostora za odvijanje javnih događanja, pa i Supertoon – rekao je dr. Burić, te najavio i moguće buduće održavanje dijela programa na tvrđavi sv. Mihovila, kada nanjoj bude završena pozornica.
Organizacijski tim najavljuje skori raspis međunarodnog natječaja za prijavu filmova, te brojne novosti.

Bogatije, obimnije, zabavnije…

– Već sada svima ljubiteljima animacije (i onima koji će to tek postati) obećavamo da ove godine u Šibenik dolazimo s dosad najbogatijim i najobimnijim programom na još više lokacija. Povećali smo broj natjecateljskih kategorija, pa će se, umjesto dosadašnje tri kategorije, ove godine filmovi natjecati u njih čak pet: uz dosadašnje kategorije Kratkometražni animirani filmovi, Animirani filmovi za djecu i mlade te Animirani glazbeni spotovi, uvedene su i kategorije Animirani reklamni filmovi i Animirane uvodne špice – kazao je Slave Lukarov.
Kako je rekao Ivan Klepac, zasad se planira organizacija projekcija na plaži Banj, kod kafea Azimut (Bunari), na Gorici kod crkve sv. Krševana, na platou ispred OŠ Fausta Vrančića, u zgradi HNK-a, a nadaju se i kako će dio programa sljedećeg ljeta moći prirediti i na trgu ispred katedrale i Gradske vijećnice. U budućnosti, pak, Supertoonovci imaju viziju rasta i širenja festivala, a koji će onda dodatno obogatiti kulturni život Šibenika dolaskom brojnih međunarodnih gostiju iz svijeta animacije, pa će se kao prizoriše nekih događanja moglo širiti i na šibenske tvrđave i otoke i drugdje. Organizatori Supertoona i njihovi ovogodišnji gosti ne kriju oduševljenje time što je između više ponuđenih gradova upravo Šibenik odabran za festivalsku bazu, kako zbog toplog prijema domaćina, tako i zbog izvrsnih lokacija i cjelokupnog šibenskog ambijenta.

klinac

Inače, cilj je prikazivanjem recentne domaće i svjetske produkcije animiranog filma kratkog metra (filmovi trajanja do 30 minuta) te kroz niz natjecateljskih i popratnih programa, omogućiti širi pogled na ovaj umjetnički izričaj, kako odraslima tako i djeci, slučajnim posjetiteljima i filmskim profesionalcima.
Uz projekcije, Supertoon stvara prostor za izravnu komunikaciju svih zainteresiranih strana koji autorima, producentima, novinarima i studentima omogućava susretanje, razmjenu ideja i iskustava te otvara mogućnost budućih suradnji.
Filmovi se prikupljaju putem međunarodnog natječaja objavljenog na internetskim stranicama festivala kao i direktnim pozivima autorima i producentskim studijima. Pristigli radovi selektirati će se za službenu konkurenciju, a međunarodni žiriji od tri člana odabrati će laureate po kategorijama.
Popratni program SUPERTOONA obuhvaća i retrospektive pojedinih autora, animacijskih studija i škola čij cilj je omogućiti posjetiteljima da se upoznaznaju ili prisjete radova koji su doprinjeli razvoju animiranog filma kod nas i u svijetu. Osim toga, taj program ima naglašenu edukacijsku ulogu kroz niz događaja kao što su razgovori s autorima, predavanja, izložbe vezane uz animaciju i animatore te radionice animacije za mlađi uzrast, a posjetitelje uči o samom procesu promišljanja i stvaranja filma.  Više detalja može se doznati na internetskoj stranici festivala, odnosno klikom na http://www.supertoonfestival.com/HR/.


VEZANE VIJESTI