Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
KULTURA
Zdenko Duka,predsjednik HND-a

‘Stop pritiscima, zaštitimo novinarstvo’

Zdenko Duka,predsjednik HND-a
Zdenko Duka,predsjednik HND-a

Zdenko Duka,predsjednik HND-a

– Stop pritiscima, zaštitimo novinarstvo – nazvana je konferencija za novinare koju su povodom Europskog dana obrane novinarstva priredili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić.

Kako ističe kolega Siniša Pavić u izvještaju s konferencije za Novi list, čelnik HND-a Zdenko Duka naglasio je potrebu za rješavanjem ‘razarajuće socijalne nesigurnosti novinara’. – Ugroženi su prije svega novinari u tiskanim medijima; tiskanih medija je u Hrvatskoj oko 800, od toga njih 200 nije aktivno, a zadnjih pet godina nestalo ih je oko 400. Novinari su pod pritiskom kako samih vlasnika, tako i političkim. Raste i broj tužbi protiv novinara, ne samo zbog klevete već ih se tuži čak i zbog objave inicijala onih o kojima se piše. Trajni zadatak HND-a i SNH je inzistirati na valjanom medijskom zakonodavstvu, no promjene se sporo i nikako događaju. Tražila se izmjena Kaznenog zakona ali se ne događa, traži se izmjena medijskih zakona i ništa se ne događa, a nema na vidiku ni zakona koji će omogućiti transparentnost vlasništva u medijima – upozorio je Duka. Novinarski sindikalist Anton Filić je kazao kako je strah od gubitka radnog mjesta najgora vrsta pritiska, te je izbrojao kako je u posljednje četiri godine bez posla ostalo – 350 novinara. Rekao je i kako je u statistikama Zavoda za zapošljavanje registrirano 516 novinara od čega je 145 njih bez radnog iskustva, budući da ga zbog nabrojanih poteškoća nisu imali prilike steći.

Anton Filić

Anton Filić

– Ugašeni su tjednici Nacional i Forum, dnevnik Vjesnik i 21. stoljeće, a EPH-a je u predstečajnoj nagodbi. Pronio se glas i kako otkaz čeka 25 do 35 novinara Glasa Istre , no nadamo se da će vlasnik ipak naći neki drugi način restrukturiranja i ušteda, a ne da se sve lomi preko leđa novinara. I dalje nemamo nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare – kazao je Anton Filić. Filić je inače zaposlenik Večernjeg lista i dugogodišnji čelnik sindikata u tom poduzeću, u kojem je, eto, nedavno radni odnos ‘otkazan’ velikom broju njegovih dotadašnjih kolega, od kojih mnogima s (više)desetljetnim stažem u toj tiskovini. Na koncu, kako se ističe u Novom listu, sindikalist A. Filić je ‘spomenuo pokretanje inicijative za pregovore s izdavačima o nacionalnom kolektivnom ugovoru, mogućnost da se nametnu razgovori o općem nacionalnom ugovoru kojim bi bio zajamčen minimum radničkih prava, te mogućnost da se pokuša dobiti ako ne svjetski, ono europski kolektivni ugovor za novinare.’

Ukoliko želite kliknite ovdje  i pročitajte nedavni razgovor naše novinarke Davorke Blažević s predsjednikom HND-a Zdenkom Dukom u kojem on za TRIS  detaljno opisuje (ne)prilike u današnjem hrvatskom novinarstvu.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI