Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Stipe Petrina prijavio policijskog službenika zbog prijetnje

Stipe Petrina prijavio policijskog službenika zbog prijetnje

Stipe-Petrina-22

Protiv policijskog službenika Marka Božinovića Mađara (i gđe Lovrić) danas je predstavku USKOK-u i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj uputio primoštenski načelnik općine Stipe Petrina. Policajca je optužio za uznemiravanje, neprofesionalno, neetičko i bahato ponašanje službene osobe na dužnosti, ali i za izravnu prijetnju za njegov život i već narušeno zdravlje.

Po prethodnoj telefonskoj najavi i dogovoru, u prostorije općine Primošten, policajac Božinović je došao jutros u 9 sati u sklopu izvida kaznenih djela oko sporne kupoprodaje zemljišta za potrebe izgradnje Doma zdravlja u Primoštenu, a potaknut anonimnim kaznenim prijavama. Iako je, napominje Petrina, spomenuti predmet već bio u obradi tijekom ove godine, i od policije i šibenskog Općinskog državnog odvjetništva i Državne revizije, općinski službenici pripremili su svu potrebnu dokumentaciju kako bi je predali policajcu. Međutim, na upit zakonskog zastupnika Općine tko su podnositelji prijave, te zahtjeva da se otkrije njihov identitet, policajac je demonstrativno bacio na stol 50-ak stranica pripremljenog materijala radi kojega je i posjetio Općinu i njezina načelnika. Tu je, neuobičajenu gestu službene osobe na dužnosti, popratio, tvrdi u predstavci Petrina, riječima: To je vaš stil, ali mogu vam reći, niste me posebno impresionirali.

Na pitanje Stipe Petrine, što će sada poduzeti, uhapsiti ga, Božinović je odlazeći iz ureda načelnika, očigledno uznemiren događajem, samo rekao: To ste sami tražili!

– Policijski službenik Božinović svojim postupkom povrijedio je odredbe Kodeksa policije budući da prilikom obavljanja dužnosti nije djelovao etično, profesionalno niti obazrivo te je svojim postupcima načelnika općine kao građanina stavio u poziciju osumnjičenika, posebno mu prijeteći privođenjem – stoji u predstavci.

Kontroverzni Petrina, koji je cijeli prošli saziv Županijske skupštine “ratovao” sa županom Šibensko-kninskim Goranom Paukom jer mu je zaštitarima priječio dolazak na sjednice, smatrajući da po tadašnjem zakonu ne može istodobno obnašati dužnost načelnika općine i vijećnika u ŽS, požalio nam se kako mu je zdravlje ozbiljno ugroženo, te da je i sinoć zatražio pomoć na Hitnoj. Sve je to posljedica, kaže, višegodišnjeg šikaniranja od “lokalnih moćnika”. Poznato je da ovaj robusni lokalni čelnik ima problema sa oštećenjima srca, ali tomu, besumnje, svojom osebujnom naravi i sam pridonosi. I u ovom slučaju, kako tvrde u policiji, i sebi i sustavu šteti svojom tvrdoglavošću, jer po slovu zakona policijski službenik nema obvezu otkriti tko su podnositelji anonimne kaznene prijave, a niti je staviti na uvid kontroverznom načelniku. A jesu li možda, kao i ranije, “anonimku” podnijeli Petrinini sumještani (A. Gracin i J. Pažanin, kako nam  je Petrina otkrio), to u policiji nisu htjeli komentirati.


VEZANE VIJESTI