Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
POLITIKA
Sramota u Vukovaru: ‘Stožer za obranu hrvatskog vukovara’ onemogućio državni vrh u odavanju počasti

Sramota u Vukovaru:
‘Stožer za obranu hrvatskog vukovara’ onemogućio državni vrh u odavanju počasti

Unatoč najavama kako će Kolona sjećanja biti dostojanstvena, kako to i zaslužuju svi oni koji su živote dali za slobodu Vukovara i Hrvatske, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u gradu heroju dogodio se incident: Državni vrh je spriječen  u odavanju počasti stradalima.

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, zajedno s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i Sabora Josipom Lekom napustio je kolonu sjećanja, budući da im je put blokirala kolona koju su predvodili članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara – izvijestila je Vlada RH na službenim internetskim stranicama .Kolona sjećanja
– Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da je državni vrh spriječen organiziranom opstrukcijom: „Ova opstrukcija je pokazatelj da onima koji su je organizirali nije stalo ni do Vukovara ni do pijeteta“. Dodao je da je pijetet u našim srcima i on postoji bez obzira na one koji su danas učinili da se Hrvatska razjedini. „Upravo zato što je danas dan pijeteta mi nećemo inzistirati, jer bi to značilo inaćenje u vrijeme kada inaćenje ne treba, u vrijeme kada svi moramo imati osjećaj poštovanja.“ Dodao je da će državni vrh položiti vijence na Ovčari zajedno s diplomatskim zborom i predstavnicima državnih institucija te da će žrtvama Vukovara odati dužno poštovanje.
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je Vukovar simbol pomirenja hrvatskog naroda i hrvatskog društva. „Tako je bilo i tako će ostati, bez obzira tko iz dnevno-političkih potreba radio razdijele ili podjelu“, dodao je i zaključio: „Meni je žao da ne možemo položiti vijence i na taj način zahvaliti se braniteljima i stradalnicima, ali vremena su takva, proći će, bit će bolje i u Vukovaru i u Hrvatskoj“.
„Nažalost, ovo je manje više bilo očekivano, nitko nije kanio niti se kani suprotstavljati“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Naglasio je da „tko god to želi na ovakav način organizirati, a u stanju je okupiti jedan broj ljudi, to može napraviti“. Premijer je dodao da su slaže s predsjednikom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lekom te da se svatko može na ovakav način organizirati, tko Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. doživljava kao utakmicu, a „ovo za mene nije utakmica, neka igraju sami“, zaključio je Milanović.drzavni_vrh_polozio_vijence_na_ovcari_articleimage

Nisu upalili ni pozivi na mir generala Ante Gotovina, koji je u Vukovar došao zajedno sa suborcima i haškim supatnicima Čermakom i Markačem. – Vukovar je grad heroj, danas smo se došli pokloniti žrtvi ovog grada i ljudima, odati počast braći i sestrama, oni su se borili za svoje domove i i našu domovinu. Ja sam tada, te 1991. godine bio na zapadno-slavonskom ratištu. Kada smo čuli za pad Vukovara, bilo nam je to psihološki jako teško podnijeti. Ali uzdigli smo se, ustrojili i uspjeli. Uspjet ćemo i danas i sutra”, rekao je za HTV Gotovina. – Uređeno demokratsko društvo, gospodarski prosperitet, to je ono što nam danas treba. I to možemo postići samo ako budemo svi zajedno – poručio je general iz Vukovara.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović na koncu su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.


VEZANE VIJESTI