Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KRONIKA 112 / Sport / UKRATKO
Šimunić priopćenjem negira ustaštvo: Bio sam vođen isključivo ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom

Šimunić priopćenjem negira ustaštvo:
Bio sam vođen isključivo ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom

'Nakon pobjede mojoj sreći nije bilo kraja i uspjeh sam želio proslaviti s navijačima, koji su s nama bili u dobru i zlu i u tom sam zanosu, isključivo iz ljubavi prema svojoj domovini Hrvatskoj, a ne veličajući nekakav totalitaristički režim, izgovorio riječi „Za dom“'.

Hrvatski nogometni reprezenentativac Josip Joe Šimunić obratio se javnosti priopćenjem nakon što mu je DORH ‘odrezao’ 25.000 kuna kazne zbog uzvika ‘Za dom’ na zagrebačkom Maksimiru.

– Ovim priopćenjem obraćam se Hrvatskom nogometnom savezu i široj javnosti zbog događaja koji su uslijedili neposredno nakon nogometne utakmice Hrvatska i Island kako bi otklonio sve nedoumice ili nejasnoće zbog izgovorenih riječi “Za dom”. U više navrata sam isticao da sam rođen i odgojen u državama zapadnih demokracija te da mi je bilo kakav oblik isključivosti ili nacionalne netrpeljivost stran i nije dio mog vrijednosnog sustava. S druge strane, cijeli moj život posvetio sam čineći sve što je u mojoj moći kako bih kao sportaš pomogao mojoj domovini  Hrvatskoj i na to sam neizmjerno ponosan.Josip Šimunić - Fotografija Facebook profila

Hrvatska javnost je upoznata s činjenicom da je naša nogometna reprezentacija tijekom kvalifikacija imala velike oscilacije u igri, te da je svima reprezentativcima, uključujući i mene osobno, bilo je iznimno teško kroz sve to prolaziti. Ne trebam posebno isticati da smo živjeli za ovaj uspjeh i danas sam neizmjerno sretan zbog njega! Nakon pobjede mojoj sreći nije bilo kraja i uspjeh sam želio proslaviti s navijačima, koji su s nama bili u dobru i zlu i u tom sam zanosu, isključivo iz ljubavi prema svojoj domovini Hrvatskoj, a ne veličajući nekakav totalitaristički režim, izgovorio riječi „Za dom“. Kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko nogometno prvenstvo.  To su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima. Tim riječima sam samo želio pokazati da smo najjači i najjedinstveniji kada je to najpotrebnije, a analize koje su uslijedile nakon toga nemaju nikakve dodirne točke s istinom, mojim razmišljanjima ili mojim djelima.

Maksimir, Zagreb, Hrvatska – to je moj dom za koji sam se u nogometnom kontekstu, na terenu uvijek “bacao na glavu” i davao svoj maksimum. Ostvarili smo veliki uspjeh do kojeg smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Tijekom utakmice sam  se na svoj način, kao nogometaš, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.

S druge strane, ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom.

Uvjeren sam da je i mojim najvećim kritičarima jasno, da u niti jednom trenutku nisam pozivao navijače na nacionalnu ili vjersku mržnju i još jednom ponavljam da su moje izjave bile vođene isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom – napisao je Šimunić.


VEZANE VIJESTI