Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Ravnatelj HCR-a Jakopec: Mine ugrožavaju 20 posto hrvatskog stanovništva!

Ravnatelj HCR-a Jakopec:
Mine ugrožavaju 20 posto hrvatskog stanovništva!

Zamjenica veleposlanika SAD-a Margaret Nardi predaje šibensko-kninskom županu Goranu Pauku potvrdu o razminiranju
Zamjenica veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj Margaret Nardi je u utorak u Skradinu šibensko-kninskom županu Goranu Pauku predala potvrdu o razminiranosti oranica, voćnjaka i maslinika istočno od naselja Gračac – Skradinsko polje. Novac utrošen na razminiranje prikupljen je dobrotvornom gala večerom ‘Večer za sigurne korake 2012.’, koja su naknadno uvećana s 40.000 dolara Vlade SAD-a. Ukupnom donacijom od 526.539 kn razminirano je 52.792 četvornih metara.
– Zadovoljstvo nam je što smo na ovom projektu surađivali s prijateljima iz Američke gospodarske komore. Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke vlade pitanju razminiranja u Hrvatskoj i svijetu. Američka vlada je od 1999. godine donirala 30 milijuna dolara za razminiranje Hrvatske, što je rezultiralo uklanjanjem 3.500 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na gotovo 16 četvornih kilometara. Znam da je to samo mali dio onoga što treba napraviti, ali nadamo se da smo ovim Hrvatsku i Skradin učinili barem malo sigurnijima – rekla je Margaret Nardi.
U Hrvatskoj je još 639 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, na kojem je posijano još 74.000 mina koje tek treba otkriti i neutralizirati. Na području Šibensko-kninske županije minski je sumnjivo 37,8 četvornih kilometara.  Gubici zbog mina su nesagledivi. Samo gubici zbog neobrađenog minski sumnjivih poljoprivrednih površina procjenjuje se san 50 milijuna eura godišnje.
– Mine su još uvijek u 12 hrvatskih županija i njima je ugroženo čak 20 posto stanovništva Republike Hrvatske – rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.
Dodao je kako je Hrvatska 1. srpnja donijela mine u Europu, te najavio kako će sredstva za razminiranje pokušati zajedno s lokalnom samoupravom povući iz europskih fondova. Od 1991. godine u Hrvatskoj je od mina nastradalo 1975 građana, od kojih su 509 poginuli. Za dovršetak razminiranja Hrvatskoj treba četiri milijarde kuna.
Zajednička fotografija čelnih ljudi uključenih institucija

VEZANE VIJESTI