Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
KULTURA
Predstavljena monografija “Biranj-Danilo-Kraljice” dr. Ante Kljaića

Predstavljena monografija “Biranj-Danilo-Kraljice” dr. Ante Kljaića

Nakon predstavljanja na Danilu, monografija “Biranj-Danilo-Kraljice”, autora dr. Ante Kljaića, promovirana je u Gradskoj knjižnici.

Biranj - Danilo -Kraljice Monografija (1)

Osim njega, o monografiji su govorili: dr.prof. emeritus Mladen Ante Friganović i prof. Marko Menđušić, dok je stihove iz knjige kazivao mladi šibenski glumac Jakov Bilić.

Monografija, kaže prof. Friganović, svjedoči o upornosti i privrženosti autora svojem zavičaju i odražava njegovu želju da svojim suseljanima i onima koji su ovaj zavičaj napustili podari nešto što će ih zaokupiti mislima tko su, kakvi su, te u kakvim su prirodnim i o društvenim prostrima i okruženju opstojali oni i njihovi preci. Knjiga biluje bogatstvom etimologije riječi i pojmova danilskog prostora, vrijednim štivom o arheologiji ovog područja, podrijetlu stanovništva, njegovim značajkama, jeziku, načinu života, društvenim promjenama, donosi popise stradalih u ratovima i popise obiteljskih loza, pošalice, pjesme, pouke, te  sažetak na četiri jezika. U zadnjem poglavlju autor je pobrojao sve zaselke, prezimena i njihovu tvorbu, te donio popis svih rođenih od 1804.g. do 2011.g. Time su svi upisani u ovoj knjizi trajno ušli u povijest ovih sela.

Danilo - Knjižnica

Iako je autor doktor znanosti iz područja ekonomije, hrabro je „zaronio“ u potpuno drugo područje, u more literature, da bi iz nje izvukao sve ono bitno za slaganje monografije u kojoj čitatelj na jednom mjestu može pronaći najvažnije podatke o Danilu i njegovu okruženju. Na taj ga je put mogla odvesti samo ljubav, ljubav prema kraju iz kojeg je ponikao, u kojem je odrastao, s kojim je živio, iz kojeg je otišao, kojeg sanja i u kojeg se uvijek rado vraća. Upravo ta i takva ljubav iznjedrila je ovo opsežno djelo-dar svojem zavičaju kao znak zahvalnosti za sve što mu je podario, napisali su u svom osvrtu Menđušić i Krnčević.

Prof. Stipe Kljajić u recenziji ove knjige naveo je je kako monografija predstavlja prvijenac u prikazu povijesti danilskih sela koji ima nonografski karakter. Brojni izvori  o danilskom prostoru iz različlitih povijesnih etapa-od neolitika, metalnog doba, antike i srednjeg vijeka pa sve do  suvremenosti, također zavrijeđuju respekt. U prvom dijelu monografije autor je obradio geografske odrednice ovog prostora, u drugom je progovorio o bogatoj arheološkoj baštini s posebno vrijednim neolitikom. Treći dio obuhvaća povijest naselja i stanovništva s popisom srednjevjekovnih i ranosrednjevjekovnih naselja. Iznio je poimenice sve poznate stanovnike iz 15.stoljeća, donio prvi katastarski popis s početka 18.st., te je analizirao demografsko kretanje stanovništva u posljednjih 150 godina, sve do najsuvremenijih popisa. Poseban je osvrt zaslužio popis o stradavanju stanovništva danilske župe u vrijeme II svj. rata koji je odnio gotovo 10 posto stanovništva i to njegove najvitalnije stanovnike. Četvrti dio monografije upućuje na društvenu povijest koja se odnosi na povijest arhitekture, prehrane, načina odijevanja, zdravlja, rada, govora, dokolice, ženidbe i udaje, rađanja i umiranja.

Značajan prostor u monografiji je dat komunalnom razvoju, modernizaciji ovih prostora… U petom poglavlju obrađena su sva prerzimena, njih pedesertak u kojem se ligvinističkom rekonstrukcijom pokušalo doći do njihova etimološkoga podrijetla. Kao posebao vrijedan prilog uvrštena je genealogija obiteljskih sela i to sve od početka 19.st. do danas, tako da će svatko s ovog prostora moći proniknuti u svoje „obiteljsko stablo“ u proteklih 200 godina.

Monografija broji 932 stranice na kojima je 540 fotografija i 70 novih geografskih karata.Biranj - Danilo -Kraljice Monografija (3)

Značajan dio monografije posvećen je dalekoj prošlosti ovih prostora, točnije arheologiji i poznatom terminu Danilska kultura kao i njezinom najpoznatijem predstavniku- rytonu-kultnoj posudici na četiri noge. Autor se pristjetio i početka sustavnih arheoloških istraživanja na Danilu u kojima je sudjelovalo i ovdašnje stanovništvo, a u samom procesu istraživanja i arheolozi Menđušić i Krnčević. Ostaci starog grada Ridera i danas svjedoče o vrsnoj arhitekturi  i bogatstvu epigrafskih spomenika. Autor se osvrnuo i na vrijeme kad je Danilo bilo pod Rimljanima, Bizantu, govori o doseljavanju Hrvata, utemeljenju biskupije, vladavini Mlečana, dolasku Tatara, vladavini ugarskih kraljeva,, Habsburgovaca, Osmanlijskom osvajanju, hrabrosti Kristofa Martina Degenfelda, branitelja Šibenika od Turaka, dolasku Francuza i Austrije u Dalmaciju…Monografija nam otkriva mnoge zanimljive detalje od kojih su neki dosad bili nepoznati javnosti. Tako saznajemo nešto više o slavnom humanisti iz Šibenika Antunu Vrančiću koji je bio pregovarač i diplomat Habsburškog carstva u službi cara Ferdinanda I. Vrančić je pregovarao sa Mehmed pašom Sokolovićem koji je predstavljao Tursku stranu i sultana Sulejmana. Kniga u nastavku prati burna događanja iz vremena Kraljevine Jugoslavije, njezin nastanak i slom, osnivanje NDH, donosi imena svih hrvatskih vladara i kraljeva,  te stranih vladara u Hrvatskoj…

 

Predstavljači monografije: prof. Marko Menđušić, prof.dr. Ante Mladen Friganović, dr. Ante Kljaić i glumac Jakov Bilić

Predstavljači monografije: prof. Marko Menđušić, prof.dr. Ante Mladen Friganović, dr. Ante Kljaić i glumac Jakov Bilić

Goran Višnjić, Antonija Mišura, Joško Klisović, Neven Spahija…

Autor je posebno istaknuo pojedince koji su zaslužni za sveukupni razvoj, ali i promidžbu ovog kraja. Tako se među istaknutima našao Goran Višnjić, poznati glumac koji danas živi i radi u SAD-u koji je i sponzor ove knjige-monografije. Izdvojena je i poznata sportska obitelj Kljajić- Velimir i Nenad, inače poznati rukometaši i treneri koji su sudjelovali na OI u Atlanti 1996.g. Sa Danila je i Joško Klisović, bivši predstojnik Ureda predsjednika RH i aktualni zamjenik ministrice vanjskih poslova RH, zatim Duško Klisović, nekadašnji vaterpolist i priznati vaterpolski sudac, Mladenko Spahija, filozof i pjesnik, zatim Neven Spahija poznati međunarodni košarkaški trener, Antonija Mišura, poznata uspješna i lijepa košarkašica i mnogi drugi.

 

Biranj - Danilo - Kraljice, predstavljanje monografije


VEZANE VIJESTI