Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
GOSPODARSTVO
Postupak legalizacije teče sporo. Dosad rješeno tek 7 % zahtjeva za leglizaciju

Postupak legalizacije teče sporo. Dosad rješeno tek 7 % zahtjeva za leglizaciju

Sa zadnjim danom listopada ove godine rješeno je 6,97 posto ili 57 337 predmeta od ukupno 822 335 podnešenih zahtjeva za legalizaciju.

O tome je javnost danas izvijestila resorna ministrica Anka Mrak Taritaš koja je ujedno predstavila web aplikaciju pomoću koje će se preko Interneta od 1. prosinca moći pratiti rješavanje zahtjeva u realnom vremenu.

Ministrica je najavila kako će Ministarstvo sa svojom Agencijom za ozakonjenje bespravne gradnje, temeljm podataka iz web aplikacije, pratiti rad svih svojih 53  županijska i gradska Upravna odjela.

Prema riječima ministrice, cilj je da se do kraja godine postigne 20 postotna rješenost zahtjeva. One županije i gradovi koje  već danas imaju rješeno 12, 13 ili 14 posto, moći će bez većih problema postići taj cilj, a oni koji su tek na 2 posto, pred sobom imaju veliki cilj. Ministarstvo želi ujednačiti stanje rješenosti predmeta na cijelom području Hrvatske kako se ne bi dogodilo da dio građana na rješenja mora čekati 15 godina.

Za rad nove Agencije neće se trebati osigurati dodatna sredstva iz proračuna jer je Zakonom propisano da se 20 posto iznosa naknade izdvaja za rad Upravnog odjela koji je predmet riješio, uvjerava javnost resorna ministrica. Djelatnici županijskih i gradskih Upravnih odjela koji ne budu rješavali predmete na vrijeme, za svoj će rad, naglasila je, odgovarati županima i gradonačelnicima.

Na podrućju Šibensko-kninske županije ukupno je podnešeno 22 176 zahtjeva za legalizaciju. Dosad je rješeno tek 1242 predmeta, odnosno 5,6 posto. U županijskim uredima na postupcima legalizacije radi 16 djelatnika, a plan je zaposliti još 13. Na području Grada Šibenika zaprimljeno je 8591 zahtjeva, a do kraja listopada rješeno ih tek 822. Na legalizaciji radi 9, a u planu je zapošljavanje još 5 radnika.

Ukupno gledajući, na razine države na postupcima legalizacije  ukupno je angažirano 794 djelatnika, a plan je zapošljavanje još njih 559.


VEZANE VIJESTI