Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
GOSPODARSTVO
Nastavlja se negativni trend pada zaposlenih u obrtništvu

Nastavlja se negativni trend pada zaposlenih u obrtništvu

Da je veliki broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj najveći uteg koji se državi u cjelini gledajući “veže oko vrata” govore domaći ali sve više i inozemni stručnjaci svjesni kako se bez zapošljavanja neće moći kvalitetno provoditi ni reforme koje nam slijede, a, uz to, veliki broj nezaposlenih zorno oslikava gospodarsko-socijalnu sliku zemlje u cjelini.

I iz Europske komisije nezaposlenost ističu kao veliki hrvatski problem ma kako premijer Zoran Milanović pokušavao ublažiti brojke, posebice one koji se odnose na mlade i one koji se nalaze u radno aktivnoj dobi. Koliko  broj nezaposlenih ozbiljno “skače” iz mjeseca u mjesec svjedoči najnovije izviješće Državnog zavoda za statistiku koje se odnosi na broj zaposlenih u obrtništvu i slobodnim profesijama u rujnu. Broj zaposlenih je, naime pao za 5,3 posto, a kad je riječ o ženama njih je manje za čak 6 posto.

Zaposlenih je manje u 16 djelatnosti i kreće se od 16, 4 posto u djelatnostima pružanja usluga, smještaja i pripreme hrane do 0,2 posto u građevini i zdravstvenoj zaštiti.

Porast zaposlenih zabilježen je u četiri područja i kreće se od 0,6 posto u sektoru obrazovanja do 2,6 posto u sektoru rudarstva i vađenja. Dakle, riječ je o iznimno skromnim plusevima koje ne daju nadu u značajnije uspone.

Posebno zabrinjava činjenica što je do pada zaposlenih došlo u čak 17 županija i kreće se od 0,1 posto u  Zagrebačkoj županiji do 16,1 posto u Ličko-senjskoj županiji. Ova je županija neslavni ovogodišnji rekorder u broju minuseva u svim područjima što i ne čudi kada se znaju skromni rezultati tamošnjeg gospodarstva.

Da se može bolje svjedoče tek dviej županije: Koprivničko-križevačka koja se može pohvaliti sa skromnim porastom 0,4 posto i Brodsko-posavska s plusem od  0,2 posto.

Inače, u sektoru obrtništva i slobodnim profesijama ukupno je zaposleno 212 585 osoba od čega na žene otpada 93 706. U obrtu je zaposleno njih 190 487, a među njima žena je 84 094.

Šibensko-kninska županija broji 6390 zaposlenih u ovom sektoru. Žena je malo, svega 2763. Od ukupnog broja zaposlenih u županiji najviše ih je u djelatnosti pružanja smještaja i usluga pripreme hrane i usluga-844. U trgovini na malo radi 552 djelatnika, u zdravstvenoj zaštiti 233… Nama susjedna Splitsko-dalmatinska županija broji 13 073 zaposlenih osoba u sektoru obrtništva i slobodnim profesijama, Istarska županija preko 18 tisuća, Dubrovačko-neretvanska 8 tisuća…

Kad je riječ o prometu (desezoriranom) od trgovine ostvarenom u svim poslovnim subjektima u rujnu zabilježen je pad od 2,2 posto. Rujan je, inače u znaku velikih minusa na gotovo svim područjima. Primjerice, u ovom je mjesecu izdato 704 odobrenja za gradnju što je minus od skoro 6 posto, a uspoređujući prvih devet ovogodišnjih i lanjskih mjeseci riječ je o minusu od čak 27,3 posto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju iznosila je 2 875 103 050 kuna. U usporedbi sa lanjskim ostvarenjima u istom razdoblju riječ je o padu za 17,4 posto.


VEZANE VIJESTI