Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO
Microsoftov šef ‘na odlasku’ posjetio Hrvatsku i obećao ‘besplatna korištenja’

Microsoftov šef ‘na odlasku’ posjetio Hrvatsku i obećao ‘besplatna korištenja’

Ballmer se rukuje s Milanovićem (izvor: Vlada RH))

Ballmer se rukuje s Milanovićem (izvor: Vlada RH))

Steve Ballmer, (CEO) glavni izvršni direktor Microsofta, tvrtke koju ne treba posebno predstavljati, rukovao se u Banskim dvorima s nasmiješenim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, te jednako razdraganim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta dr. Željkom Jovanovićem. Veselje domaćina vjerovatno je posljedica činjenice da ih je posjetio šef jednog od najmoćnijih svjetskih (informatičkih) poduzeća, a koji osobno kotira kao 21. na listi najbogatijih žitelja SAD-a, odmah nakon Georgesa Sorosa i Marka Zuckerberga. Njegova financijska moć se procjenjuje na oko 18 milijardi dolara, što je  nešto manje nego li iznosi proračun države koju je posjetio. Sa sličnim iznosom su se nedavno pohvalilili i u Microsoftu – izdajući izvješće o njihovu tromjesečnom prihodu (!).

No imućni rukovoditelj i dugogodišnja desna ruka Billa Gatesa navodno nije došao praznih ruku, s obzirom na informacije iz Vlade RH. Naime, S. Ballmer i Ž. Jovanović potpisali su „Education Transformation Agreement“ (ETA), kako ‘na engleskom’ nazivaju u priopćenju iz hrvatske Vlade potpisani sporazum.

Dijelit će se ‘besplatno korištenje’

– Ugovor je potpisan u cilju unaprjeđenja hrvatskog obrazovnog sustava. Inicijative iz sporazuma u skladu su s postojećim obrazovnim kurikulumom i nadopunjuju ga modernim IT alatima i rješenjima. Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Hrvatska se tako pridružuje zemljama koje su svojim nastavnicima i profesorima te učenicima i studentima takvim sporazumom omogućile vrhunske alate za bolju učinkovitost – ističe se.

Tu se nadovezao i ministar Jovanović koji je zaključio kako će se ‘snažnijim uvođenjem novih, a posebice informacijskih tehnologija omogućiti transformacija hrvatskog obrazovanja, poticanje inovacija i razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje u 21. stoljeću te na taj način povećati hrvatsku konkurentnost na globalnom tržištu,’.

Čini se kako je dobar dio navedenog stoljeća već prošao.

Tehnologija za ‘studentske snove’

– Glavni cilj sporazuma je osposobljavanje nastavnika i nositelja obrazovnih procesa. Moramo biti inovativni i konkurentni, a to možemo samo ako je jednaka kvaliteta obrazovanja dostupna svima, a važnu ulogu u tome ima upravo uporaba moderne tehnologije – smatra ministar.

Steve Ballmer je u ime svog poduzeća poučio kako su oni ‘uvijek vjerovali da tehnologija studentima pruža mogućnosti da ostvare svoje snove’. U nekim sredinama, na žalost, to često i nije baš tako.

Ballmer i Jovanović

Ballmer i Jovanović (izvor Vlada RH)

– Uređajima i uslugama danas donosimo visokovrijedne aktivnosti koje mijenjaju učionice te pomažu nastavnicima i profesorima da učenike i studente nauče vještinama potrebnim za ulazak na tržište radne snage. Ministar Jovanović i ja se slažemo da je transformacija obrazovanja u Hrvatskoj ključna za dugoročan uspjeh zemlje. ETA je pozitivan korak naprijed u unapređenju suradnje privatnog i javnog sektora potrebnog kako bi se osiguralo da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost – rekao je Steve Ballmer, čiji se posjet nekim državama tretira važnijim nego posjeti čelnika drugih država.

Sporazum ETA također uključuje inicijativu „Suradnici u učenju“ koja nastavnicima i profesorima nudi mogućnosti za razmjenu iskustava globalne zajednice iz 115 zemalja, te još programa koji bi trebali pomagati domaćim studetima i učenicima ‘sa zajedničkom ključnom strategijom preobrazbe učenja, daljnjih inovacija, razvoja vještina 21. stoljeća te zapošljavanja u Hrvatskoj’, kako se obećava.

Zaposlio ga ‘gazda’ Bill

Nadalje, Ballmer je održao okrugli stol s Microsoftovim partnerima u Hrvatskoj, te se sreo s 50-ak studenata i profesora, gdje je naglasio važnost nastavka ulaganja u obrazovanje, IT i poduzetničke vještine koji su preduvjeti za konkurentno nacionalno gospodarstvo. Najavljeno je otvaranje trećeg Microsoftovog inovacijskog centra (MIC) u Osijeku, budući da slična dva već postoje u Varaždinu i Splitu, no nije precizirano kada će se to dogoditi.

Ipak, bolji poznavatelji Microsoftovog djelovanja će reći kako se ta tvrtka još polovicom prošlog desetljeća sličan ali veći pogon otvorila u Srbiji, MDCS (Microsoft Development Center Serbia), gdje je zaposleno gotovo 150 informatičara koji se bave ‘razvojem’. Uzgred rečeno, informatički direktor je u Hrvatsku pristigao iz Beograda, gdje je proveo prethodni dan i noć.

Inače, s obzirom na najave, posjet Hrvatskoj je jedan od posljednjih Ballmerovih radnih zadataka na mjestu izvršnog direktora Microsofta, tvrtke u kojoj ga je Bill Gates zaposlio daleke 1980. godine kao tridesetog zaposlenika. Malo po malo, Ballmer se domogao jedne od natraženijih ‘fotelja’ na svijetu, te se ugurao u vrh planetarno najbogatijih osoba, no u međuvremenu su mu se dogodile i neke nesuglasice s ‘gazdom’ Gatesom, a koje su vjerovatno i rezultat nekih pogrešnih poslovnih procjena koje su tvrtku koštale značajnih šteta.

– Nema šanse da će iPhone imati ikakav značajan udio na tržištu. Nema šanse! – kategorički je tvrdio 2007. godine S. Ballmer, što se, eto, pokazalo pogrešnim, jer je netom poslije spomenuti telefon osvojio svjetsko tržište.

No za pretpostaviti je kako ovaj 57-godišnjak nakon promjene posla neće imati problema s niskom mirovinom, te kako će imati više vremena za ponovni posjet hrvatskoj obali, Šibeniku i Skradinu koji su, kao što se zna, dugogodišnja omiljena odredišta na krstarenjima njegova (donedavnog) poslodavca Billa Gatesa.

 

 


VEZANE VIJESTI