Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO
M. Novosel: Ne Vladinu nasilju nad radnim zakonom!

M. Novosel:
Ne Vladinu nasilju nad radnim zakonom!

Nakon što su javnosti obznanili kako se povlače iz daljnjih pregovora o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, predstavnici pet sindikalnih središnjica zatražili su i smjenu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

I ne samo to.  Za četvrtak, 5.prosinca najavili su prosvjedni skup na Markovu trgu, a ne urodili li plodom ni taj prosvjedni čin, spremni su za daljnje akcije. O kojim je točno akcijama riječ i što je to što je toliko razljitilo sindikalne čelnike da su odlučili reći glasno NE daljnjim pregovorima, pitali smo Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Mladen Novosel1Ministar Mrsić ponovo nas je izigrao iako smo mu dali priliku za nastavak pregovora oko izmjena Zakona o radu. Dakle, sve ono što smo na zadnjem sastanku dogovorili i utanačili, on je poništio. Pogazio je datu riječ i poručio da ne kani prihvatiti naše zahtjeve pa smo zbog toga zatražili njegovu ostavku. Sada predložene izmjene su nam jednostrano nametnute i na njih ne pristajemo. Na nasilje Vlade odgovorit ćemo nasiljem kroz zakonske mogućnosti, a ne isključujemo ni generalni štrajk. Dakle, ukoliko Vlada krene s procedurom ovako predloženih zakonskih izmjena okupit ćemo ne samo sindikalne središnjice već sve hrvatske sindikate i tako odlučno pokazati što mislimo o takvom potezu Vlade i ministra Miranda Mrsića, kaže za portal Tris sindikalni čelnik Novosel.

Apelira na Vladu da konačno shvatiti kako Sindikati neće dopustiti da se i dalje obezvređuju radnička prava, a da se istovremeno skriva nesposobnost Vladinih menađera. Ponavlja, nijedna akcija nije isključena.

Novosel pojašnjava kako su od ministra Mrsića tražili da se kroz izmjene ZOR-a osigura primjereni raspored i broj radnih sati koji ne bi smio biti duži od 48 sati na tjedno na što je resorni ministar najprije pristao da bi potom priču vratio na početak. Neprimjernim smatra i podizanje dobne granice sa 65 na 68 godina za odlazak u mirovinu kao i  uvođenje nove kategorije radnog vremena putem vaučera koji će poslodavcima omogućiti angažiranje radnika na nekoliko dana ili svega nekoliko sati.

Ovi su pregovori bili veliki test za aktualnu Vladu koja se, međutim odlučila ponašati kao i ona iz 2003.g.. Očekivali smo da će, poučena tadašnjim primjerom u kojem su se gazila stečena radnička prava, krenuti drugačijim putem, ali, eto nisu. Odlučili su se pokoravati MMF-u i Svjetskoj banci kako bi od njih lakše došli do kredita.Mi smo u pregovore ušli u dobroj namjeri, međutim Vlada je pokazala da joj nije stalo do zaštite radnika i njihovih prava već do dodvoravanju investitorima. Mi smo odlučni reći NE nasilju nad radnim zakonom, na kraju će Novosel.


VEZANE VIJESTI