Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
EKOLOGIJA
Ljepota nabujale Krke: buk buči, voda prska i prelijeva se sa svih strana…

Ljepota nabujale Krke:
buk buči, voda prska i prelijeva se sa svih strana…

Krka

Nakon obilnih kiša i pljuskova rijeka Krka je nabujala cijelim svojim tokom, ali nema opasnosti od poplava, kako se doznaje u Državnom hidrometeorološkom zavodu. U Kninu je vodostaj u nedjelju poslijepodne 346 cm, na mjernoj postaji u NP Krka 204, a kod Skradinskog buka izmjereno je 104 cm. No više od spomenutih brojki govori šetnja stazama uokolo i podno Skradinskog buka, gdje je snaga nabujale rijeke nabolje i najljepše vidljiva.

Zaglušujuća buka golemih slapova kakvi se rijetko mogu vidjeti doista je impresivna, kao i gusti oblaci kapljica koje pršte desetine metara uvis i uokolo najvećeg slapa ili slapova. Vodotokovi, manji i veći potoci izviru sa svih strana i spuštaju se s okolnih brda, a slapovi se javljaju posvuda, čak i na stepeništima na pješačkim stazama, pa tvore doista neobičan prizor.  Ponegdje je i staza sa drvenim mostićima djelomično poplavljena, buči, huči i prska i oko krovova starih mlinica, no za šetače s otpornijom obućom nema brige – uz malo opreza mogu obići sve i ostati suhih čarapa.

Šteta samo što se malo posjetitelja sjetilo obići ovaj vodeni fenomen, koji je mnogim Šibenčanima tek na petnaestak minuta vožnje od središta grada. Na ruku lokalnom stanovništvu idu i cijene ulaznica koje su sada najjeftinie (u ljetnoj sezoni su često nedostižne za domaći živalj): odrasli plaćaju 30, djeca 20, a mlađima od 7 godina je besplatan ulaz. No zato se na slapovma moglo zateći dvoje vremešnijih Amerikanaca: bračnom paru u kabanicama nije smetalo što su bili gotovo sami usred Krkine vodne raskoši. U nastavku evo i nekoliko fotografija koje donekle mogu dočarati kako je Krkinim slapovima ovih dana.

 


VEZANE VIJESTI