Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
POLITIKA
Križ u spomen na petoricu ubijenih Primoštenaca po zapovijedi Stipe Petrine završio u – smeću!

Križ u spomen na petoricu ubijenih Primoštenaca po zapovijedi Stipe Petrine završio u – smeću!

Križ kojeg je u srijedu navečer na 75. obljetnicu masakra nad HSS-ovcima u Primoštenu postavio predsjednik HSS-a Branko Hrg, u četvrtak ujutro je završio u – smeću! Raspelo s imenima petorice Primoštenaca, što ih je na skupu Hrvatske seljačke stranke 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu hicima iz pušaka i pištolja pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije, iz parka na primoštenskom Trgu don Ive Šarića iščupao je radnik Općinskog komunalnog poduzeća ‘Bucavac’ i zajedno s vijencem i lampionima ga ubacio u kamion za odvoz smeća.

Primošten HSS 037
– U 6.30 kraj parka se parkirao kamion za smeće Komunalnog poduzeća ‘Bucavac’, a radnik je iščupao je križ i bacio ga među smeće. Ne krivim radnike, jer da su odbili zapovijed, sigurno bi im Petrina smjestio otkaz, kao i svim drugim neistomišljenicima – ispričao nam je Ante Nižić, vijećnik Općinskog vijeća iz redova HNS-a koji je radio u Bucavcu kao predradnik, dok se nije pokušao suprostaviti načelniku.
– A šta je drugo trebalo napraviti? Križ je postavljen ilegalno i nasilno. Takve stvari ne možemo tolerirati – rekao nam je primoštenski načelnik, koji je ljut što su HSS i Matica hrvatska križ postavili bez dozvole Općine Primošten. Smeta mu i što su na komemoraciji su bili načelnica susjedne Općine Rogoznica (HDZ) i dožupan Zoran Smolić (HSS), dok njemu nitko nije uputio službeni poziv. Po njemu, radi se o iskorištavanju primoštenskih žrtava u svrhu jeftine političke promidžbe.
– Nasilnici iz HSS i Matice hrvatske, nasilno i nelagalno, bez ikakvih odobrenja nadležnih institucija u koje se tako “falšo ” zaklinju nakon 75 godina šutnje, predvođeni rigidnim komunistima našli baš sada trenutak da odaju počast žrtvama i da oskrnavljuju park don Ive Šarića, istinske moralne i ljudske vertikale. Uz to rigidni komunistički nasilnici, danas skriveni u HSS-u i Matici hrvatskoj, samo promjenom dresa ponovno žele da izazovu podjele u Primoštenu – komentirao je Petrina.

Predsjednik primoštenske OO HSS-a Ante Gracin, predsjednik HSS-a Branko Hrg i predsjednik šibensko-kninske ŽO HSS-a Zoran Smolić

Predsjednik primoštenske OO HSS-a Ante Gracin, predsjednik HSS-a Branko Hrg i predsjednik šibensko-kninske ŽO HSS-a Zoran Smolić

Predsjednik šibensko-kninskog HSS-a Zoran Smolić: ‘Orjunaši ponovno pucaju u nedužne ljude’

– Tog 27. studenog 1938. Orjunaši su u Primoštenu puškama pobili nedužne ljude. Dogodilo se nakon 75. godina da su Orjunaši ponovno pucali u njih. Tko to ne vidi neće nikad ni vidjeti – komentirao je šibensko-kninski dožupan i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zoran Smolić akciju radnika Komunalnog poduzeća Bucavac koji su po nalogu načelnika Stipe Petrine u četvrtak ujutro iščupali i u smeće bacili križ koji je u spomen na petoricu pobijenih Primoštenaca u sijedu navečer u postavio predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Smolić kaže da je križ u parku trebao stati samo dan ili dva, nakon čega su ga kanili premjestiti na groblje ili u crkvicu.

HSS-ovci oteli križ iz kamiona Komunalnog poduzeća ‘Bucavac’

Primoštenski HSS-ovci nisu sjedili skrštenih ruku kad su čuli da su po zapovjedi Stipe Petrine radnici Bucavca iščupali križ i bacili ga u smeće. Istaknuti član stranke Josip Pažanin zaustavio je komunalni kamion i iz smeća izvadio raspelo. Odnio ga je za sada kući, a namjera je da se čuva u crkvici na Trgu don Ive Šarića.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI