Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
EKOLOGIJA
Kreće rušenje nadogradnje na povijesnoj kuli Ćipiko u Kaštel Novom

Kreće rušenje nadogradnje na povijesnoj kuli Ćipiko u Kaštel Novom

Ministartsvo graditeljstva upravo kreće s pripremnim radnjama kako bi se za koji dan pristupilo rušenju nezakonitog dijela postojeće građevine-kule Ćipiko u Kaštel Novom.

kula Ćipiko

Naime, investitor Cipicco d.o.o. odlučila se na rekonstrukciju dijela stare kule  sagrađene u 16.stoljeću iako za glavni projekt nisu dobili potvrdu zbog čega im je Građevinska inspekcija još 17. prosinca prošle godine izdala Rješenje o uklanjanju nezakonite rekonstrukcije.

U sljedećih tjedan dana, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva, obavit će se složeni radovi na pripremi objekta za rušenje nezakonitog dijela kule, odnosno stručnjaci će obaviti procjenu zatečenog stanja, oko objekta postaviti zaštitnu ogradu i skele i tek potom će se ići na fizičko uklanjanje.

Kako se investitor oglušio o nalog Građevinske inspekcije to je Ministarstvo graditeljstva za poslove uklanjanja nezakonitog dijela građevine angažiralo ugovornu tvrtku, a račun za obavljeno rušenje proslijedit će se investitoru.

Vlasnik tvrtke  Ćipiko d.o.o. je Ante Samardžić koji je još 2005. g. kupio istoimenu povijesnu kulu i krenuo u nadogradnju s namjerom da kulu pretvori u hotel polivalentnih sadržaja. Tom su se činu usprotivili stručnjaci iz Konzervatorskog odjela i Građevinske inspekcije koja je u tri navrata zatvarala gradilište, međutim investitor se nije osvrtao na takve zabrane.

Cijela je priča dobila i sudski epilog, međutim investitor je 2010.g. dobio spor na Upravnom sudu i potom nastavio s radovima. Stručnjaci kazuju da, osim što je gradio bez potvrde Glavnog projekta u nadogradnji koristio nedozvoljene materijale.

Susjedi su često protestirali zbog radova koji su se izvodili i u ljetnim mjesecima i uopće protiv nadogradnje pa potez Ministarstva graditeljstva dočekuju s odobravanjem.

 

 


VEZANE VIJESTI