Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Istraživanje HTV-a pokazalo: Većina za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Istraživanje HTV-a pokazalo:
Većina za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Istraživanje CRO demoskopa za HTV, koje se bavi aktualnim društvenim i političkim temama, među ostalim je pokazalo da bi 54 posto glasača izašlo na referendum za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 građana iz svih županija.

cro5demoskop_01

Na referendum koji je potaknula inicijativa U ime obitelji, prema ovom istraživanju, izaći će malo više od 50 posto ispitanika. Gledano prema stranačkim preferencijama, na referendum će izaći 47 posto birača SDP-a, 70 posto birača HDZ-a i 59 posto birača Hrvatskih laburista. Za definiranje braka kao zajednice žene i muškarca glasovat će 54 posto ispitane ukupne populacije, odnosno 68 posto onih koji sigurno izlaze na referendum.

Pitanje CRO Demoskopa bilo je i kako građani reagiraju na krizu u Vukovaru. U vezi s time 39 posto ispitanika smatra da Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta i da ne treba primjenjivati odredbe Ustavnog zakona. Oko 23 posto smatra da ponovno treba provesti popis stanovništva u tom gradu, a malo više od 19 posto zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Jedanaest posto ispitanika smatra da treba uvesti moratorij od 20 godina na primjenu ustavnog zakona.

Pogledaju li se stranačke preferencije, većina glasača SDP-a, gotovo 39 posto, zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona. To misli i 6,6 posto glasača HDZ-a.
Dosta SDP-ovaca, gotovo 26 posto, misli da je potreban novi popis stanovništva, tako razmišlja i 17,6 posto HDZ-ovaca.

Za 20-godišnji moratorij je 9,3 posto glasača SDP-a i 15,4 posto glasača HDZ-a. Najveći broj HDZ-ovaca, 54,4 posto, jest za suspenziju Ustavnog zakona, a tome je sklono i visokih 23,7 posto SDP-ovaca.

Građani su odgovarali i na pitanja čija su im stajališta o dvojezičnosti bliža. Tako četvrtina ispitanika misli da je u pravu Vlada, a gotovo 50 posto da je u pravu Stožer. Nijednu stranu ne podupire 18,5 posto jer misli da ima mnogo važnijih tema i problema, a 8,8 posto ne zna ili o tome nema stajalište. (http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=225168&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=2919949cd5)

 


VEZANE VIJESTI