Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
GOSPODARSTVO
HGK – Kupovina slika i krađa novca nije bila funkcija Komore!

HGK – Kupovina slika i krađa novca nije bila funkcija Komore!

Nakon pritvaranja njezina čelnog čovjeka Nadana Vidoševića, a prije toga i Zdenke Peternel, njegove prve suradnice koji se terete da su zajedno iz HGK izvukli blizu 32 milijuna kuna, HGK zbija redove.

Podi

Privremena predsjednica Sabina Škrtić koju je na to mjesto postavioo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uz tvrdnju da se ne radi o političkom uplitanju ni kadroviranju, ova je odlučila čuti mišljenja šezdesetak predsjednika Udruženja i Zajednica koji djeluju pod zajedničkim komorskim krovom. Pozvani su se odazvali, hvalili, ali i kudili.

Škrtić je od svih zatražila podršku te najavila promjene u koje se već kreće i koje, kako je izjavila, neće biti ugodne, ali će donijeti nove mogućnosti i prilike. Naglasila je kako će se ići i na smanjenje budžeta što, očito nikomu nije bilo drago čuti, ali je, očito neminovnost koju treba prihvatiti.

Što su čelnici lokalnih udruženja i zajednica poručili privremenoj čelnici HGK?

Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine pri HGK založila se za očuvanje Komore kao institucije, a u procesu biranja novog vodstva nužnim smatra planiranje novog programa rada uz opasku da se ništa ne treba raditi preko noći. A preko noći, drži, ne bi se smjelo pristupiti ni rezanju članarina kao ni smanjivanja dopronosa, već se treba ići postupno. O svemu treba raspraviti „hladne glave“.

Kupovina slika sigurno nije bila funkcija HGK. Novac potrošen na slike kao i onaj koji je ukraden jasno ukazuje na previsok iznos obvezne članarine. Gospodarski subjekti koji plaćaju moraju imati direktan nadzor nad trošenjem svog novca. HGK mora jasno definirati strategiju, viziju i ciljeve i kontinuirano pratiti i ocjenjivati ostvareno. Nakon toga, moraju se provoditi korektivne aktivnosti, a one uključuju i smjenu neuspješnog rukovodstva, izjavio je Dragan Sabljić, zamjenik predsjednika Udruženja za ispitivanja i certificiranja koji je bio najžešći u kritici i realnom sagledavanju problema, dok su mnogi drugi „zažmirili“ na aktualna događanja zbog koji su se, uzgred, ovog puta i sastali u zagrebačkoj centrali.

Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije, dakle sektora koji ostavruje najveći suficit u Hrvatskoj, naveo je kako je od siječnja do srpnja u njegovoj branši ostvaren suficit od 300 tisuća američkih dolara. Požalio se na tečajnu politiku u zadnjih dvadeset godina koja, kako je naglasio, nije bila izvozno orijentirana, te je istaknuo kako od Komore očekuje podršku u kompenzacijskim mjerama. Smatra kako se ne treba previše baviti prošlošću, ali se ne smije zaboraviti ni tradicija duga 162 godine, memorija znanja i kapacitet ljudi u njoj. Slabi smo i treba nam pomoć Komore da se što više orijentiramo prema proizvodnji, zapošljavanju i izvozu. Pomoć nam treba, zavapio je, i u korištenju EU fondova kao i pomoć za sudjelovanje na inozemnim sajmovima.

Dragica Kutnjak, zamjenica predsjednika Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima nagllasila je kao je smeta  što je Porezna uprava  nadležna za naplatu komorskih članarina i doprinosa. Po njoj, ne treba ići na smanjenje proračuna HGK ako će se znati za što su sredstva namijenjena. Požalila se  kako Komora nije imala dovoljno učinkovitu komunikaciju s regulatorima. Zapitala se da li su HGK i HUP, zapravo dvostruki predstavnik gospodarstva RH.

Boris Vukušić, predsjednik Udruženja male brodogradnje smatra kako se komorski doprinos ne treba umanjivati kao ni budžet već ga samo treba reorganizirati. Založio se za jače poticanje marketinga i to na europskim i svjetskim tržištima jer će se u suprotvnom, upozorio je, „povući ručna kočnica“. Dodao je kako bi Komora morala mijenjati način rada i to tako da više investira u znanstvene institute kao što se to radi u susjednoj Italiji.

Damir Pavuna, predsjednik Zajednice za prevoditeljstvo istakao je kako Komora ima vrlo kvalitetan kadar, ali među njima, upozorio je, ima i referenata koji svoj posao ne obavljaju dovoljno dobro.  Komoru se nikako ne smije zatvoriti niti umanjivati njezin značaj, ali ona mora biti aktivnija, mora navoditi i davati smjernice gospodarstvu. Uz to, mora biti globalno orijentirana i u svakom trnenutku znati što se događa u svijetu.

Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma: „Mi u Hrvatskoj, generalno gledajući, imamo problem. Kad nešto ne funkcionira, okrenemo se protiv toga i onda ga uništimo. Bez obzira na trenutnu situaciju, treba prevladati zrno razuma i od nečega što je dobro, napraviti nešto što će biti još bolje“.

Miroslav Folnegović-Hulec, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti požalio se kako dosad nije bilo dovoljno sredstava za radionice i kongrese, te se založio za više prostora za edukacije. Smatra kako u Hrvatskoj sama država ne funkcionira zbog čega su se i mogle dogoditi afere kakva je ona u HGK. Zatražio je pokretanje pitanja  odgovornosti Upravnog i Nadzornog odbora.

„Svaka katarza može popraviti neke stvatri, a rasprava u ovom trenutku može to potaknuti“, izjavio je Tonči Peović, predsjednik Udruženja zračnog prometa koji je naveo tri nužne strateške odrednice: standardizacija u gospodarstvu, poslovna inteligencija i komunikacija s regulatorom, odnosno s vlašću. Naš se glas mora čuti, a Komora mora biti mjesto gdje će se on čuti i odakle će se dalje dvosmjerno komunicirati s predstavnicima vlasti, a to do sada uvijek nije bio slučaj.

“I dalje vidim svoje mjesto u HGK”, rekao je Milan Božić, predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe. Organizacija i rad se mora promijeniti tako da se svi osjećamo kao u svojoj kući.  Rad administracije smatram časnim. Komora prvenstveno mora pružati logistiku, infrastrukturu i biti servis svojim članicama, a manje se baviti samodostatnošću”.

Zvonko Merkaš, predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima kritički se osvrnuo na dosadašnji rad komore te je ustvrdio kako do sada predsjednici Udruženja i Zajednica nisu imali priliku sastati se za istim stolom u HGK. Uz to, članovi Udruženja nisu bili članovi Skupštine, dok se o samom izboru članova i konstituiranju Skupštine nikada nije raspravljalo niti ih se pozivalo.

Željko Pavlin, zamjenik predsjednika Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene HGK pohvalio je dosadašnji komorski rad na organizaciji sajmova. Posebno je pohvalio suradnju s Ministartsvom obrane. Založio se za čvršću suradnju s institucijama po pitanju zakonodavne regulative.

Pero Ivanković, predsjednik Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja smatra kako njegova Grupacija odlično funkcionira zbog čega je poželio da se i dalje nastavi istim putem.

 

 


VEZANE VIJESTI