Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO
HGK izborila se  u EU parlamentu za opstanak uzgajivača ribe

HGK izborila se u EU parlamentu za opstanak uzgajivača ribe

Hrvatska gospodarska komora izborila se u Europskom parlamentu za opstanak uzgajivača ribe pa ovaj sektor, nakon višemjesečne strepnje, napokon može odahnuti.

Da su u Europskom parlamenu usvojeni amandmani o akvakulturi, u Hrvatskoj bi se u pitanje doveo opstanak cjelokupne akvakulture jer bi se izglasavanjem propisalo da cjelokupna hrvatska akvakultura ostaje bez financijskih sredstava iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo u razdoblju od 2014. do 20120.g.  To bi, poručuju iz Hrvatske gospodarskekomore, imalo katastrofalne posljedice po razvoj sektora akvakulture i njegovu konkurentnost na domaćem i EU tržištu.  Istina, da su amandamani koji su bili predloženi uvojeni, a srećom nisu, oni bi se odnosili i na ostale članice EU, međutim uzgoj ribe u Hrvatskoj bi zbog svojih posebnosti bio puno više pogođen.

Odbijanje predloženih amandaman iznenadilo je sve s obzirom da su i bolji poznavatelji rada EU parlamenta upozoravali na veliku izglednost izglasavanja jer je amandmane donio Odbor za ribarstvo u kojem, na žalost, nema predstavnika iz Hrvatske.

Grupacija akvakulture iz Hrvatske uspostavila je snažnu suradnju s nadležnim Ministarstvom poljoprivrede, te sa Ministarstvima zaštite okoliša i regionalnog razvoja. Brzo se reagiralo sa svih strana, surađivalo se i upozoravalo na veliku štetnost ukoliko bi se amandmani prihvatili. Hrvatski članovi Europarlamenta inicirali su cijeli niz aktivnosti kako bi se ublažila moguća šteta u slučaju da se  sporni amandmani usvoje. Surađivalo se i sa proizvođačima ribeiz drugih zemalja. Lobiralo se gdje se stiglo pa i u Europskom udruženju proizvođača u akvakulturi. O ovoj se problematici raspravljalo i u Mađarskoj, a rezultat svih aktivnosti je neprihvaćanje amandmana što je izazvalo veliko olakšanje u ovom gospodarskom sektoru, kako u Hrvatskoj tako i u EU.

Pred Grupacijom je daljnji angažman sve dok Uredba ne bude prihvaćena što se ne očekuje u ovoj godini. Slijede brojni trilateralni sastanci između EU parlamenta i Vijeća uz sudjelovanje Europske komisije i na koncu glasovanje u EP.

Grupacija se zahvaljuje svima koji su doprinjeli rješavanju ovog problema koji je zaprijetio opstanku cijelog sektora.


VEZANE VIJESTI