Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
GOSPODARSTVO
Zvonko Šegvić: Nije prvi put da me Debeljak naziva teroristom

Zvonko Šegvić:
Nije prvi put da me Debeljak naziva teroristom

Sudjelovanje u prosvjedu zbog kašnjenja, a zatim i zbog smanjenja plaća, u rasponu od 500-1500 kuna, te, kako kažu, mobinga Debeljakovih “nadzornica” koje snimaju svaki pokret radnika tijekom radnog vremena, čak 254 radnika splitskog Brodosplita stajao je suspenzije.

Neka sretnija vremena? Potpisivanje ugovora o prodaji Brodosplita DIV-u

Neka sretnija vremena? Potpisivanje ugovora o prodaji Brodosplita DIV-u.

Uprava je ocijenila da je prosvjed bio nelegalan i protiv sudionika pokrenula stegovni postupak. Jutros suspendirani radnici nisu mogli ući u škver, pa su o tome obavijestili čelnika Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrena Matijaševića koji im se pred ulazom u Brodsplit pridružio. Dakako, u škverskoj “kažnjeničkoj bojni” je i Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sidnikata, kojega je vlasnik škvera Tomislav Debeljak pred HTV-ovim kamerama nazvao -teroristom!

Radnici koji nisu suspendirani  i koji su jutros mogli ući kroz kapiju “Brodosplita”, već oko 10 sati su se pridružili kolegama ispred škvera, napustili radna mjesta i solidarizirali se. Debeljak je na potpuni prekid rada odgovorio konferencijom za novinare i optimističnom najavom dviju ugovorenih novogradnji za vlastitu flotu.

Ozren Matijašević (2)– Iako je jučer, tijekom prosvjeda dogovoren sastanak za utorak, 254 radnika, među kojima i tri sindikalna čelnika, jutros je dočekala zabrana ulaska u škver.  Suspendirani su a da se ne zna po kojim kriterijima. Odmah su me o tome obavijestili i ja sam im se pridružio. Upravi smo dali pola sata roka za ispunjenje zahtjeva: povlačenje suspenzija jer se smatra da je disciplinski postupak pokrenut,  što je i rizik od mogućeg otkaza. Tražimo da se obustave dosciplinski postupci, skine suspenzija i ljude pusti na radna mjesta, a u utorak ćemo sjesti za stol i razgovarati. Dobio sam i načelnu suglasnost ministra rada Miranda Mrsića da će sudjelovati u tim razgovorima, ali Debeljak to nije htio prihvatiti. Mene on ne zanima, on je kupac i radi ono što mu prodavatelj, hrvatska Vlada, dopušta. Sačekat ćemo do kraja ovog tjedna, a ako ne bude nikakvog pomaka ni odgovora na naše zahtjeve, podignut ćemo kaznenu prijave protiv prodavatelja Brodosplita, dakle, Vlade , i protiv poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadranbrod koje je zaduženo za kontrolu provođenja kupoprodajnog ugovora, a svima je jasno da se neki njegovi dijelovi ne provode – najavio  je Ozren Matijašević, čelnik HURS-a, napominjući kako će u ponedjeljak , ukoliko Vlada dotad ne reagira, organizirati ponovo blokadu škvera.

Zvonko Šegvić,  sindikalni aktivist koji je od prvog dana ” na meti” novog gazde, pomalo je nevoljko komentirao najnoviji Debeljakov ispad u kojemu ga je pred milijunskim auditorijem, na HTV-u, nazvao teroristom.

– Šta da vam na to kažem. To nije prvi put. I nedavno je kazao da sam organizirao terorističku organizaciju… Ne znam hoću li ga tužiti, ali ću se svakako konzultirati s pravnim stručnjacima o tome. Mene ne zanima novac, i ako se odlučim na tužbu to će biti samo radi moralne satisfakcije koju mi taj čovjek duguje – kaže Šegvić. Prvi dan kad je Tomsilav Debeljak došao u Brodosplit, priča Šegvić, rekao sam mu da nemamo ništa protiv njega, ali samo želimo da poštuje ugovore. A on je tada lakonski rekao, ma pusti vucibatine, pametni se nikad nisu bunili! Taj čovjek je navikao nepoštivati ugovore i u tome je problem – smatra Šegvić i uzgred napominje: Debeljak je osnovao 56 tvrtki unutar Brodogradnje d.d. , prebacio ljude u te tvrtke i proglasio da nema sindikatata, on jednostavno ništa ne poštuje.

U ponedjeljak će radnici ponovo stati ispred ulaza u škver i inzistirati na razgovoru, za što od početka, veli ovaj suspendirani sindikalist, mole. Pa ćemo vidjeti kuda to vodi…


VEZANE VIJESTI