Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO
čizma i IR otiskom

Vilko Žiljak – jedini u svijetu razvijam teoriju dvostrukih slika

čizma i IR otiskom

Uskoro infracrveno svjetlo na vojnim čizmama, jaknama i na kožnim predmetima

Vilko Žiljak sa  suradnicima

Vilko Žiljak sa suradnicima

Inovacijama Vilka Žiljka svijet je obogaćen za brojna  nova saznanja i spoznaje o  infra-crvenom svjetlu za kojeg tek danas znamo da ima široku paletu primjene. Dosadašnja istraživanja očito su tek „kap u moru“ spoznaja, a da se „korak po korak“ ide dalje svjedoči i najnovija inovacija s kojom Žiljak 23. listopada putuje u London na veliki skup inovatora „British invention and tecnology show” (BIS) na kojem će se okupiti svjetska inovatorska krema.

– U laboratoriju FotoSofta upravo se završava naš sustav proširenja izvedbe žiga s ugradnjom infracrvene zaštite. Dakle, uvodimo „Infra-brend“ kao metodu proširenja tehnologije označavanja proizvoda s ciljem zaštite proizvoda, i ne samo proizvoda, već i njegova loga. S ovom inovacijom moći će se brzinski uočiti razlika originala od njegove kopije. Žig s našim infracrvenim brendom neće se moći kopirati, preinačiti niti falsificirati, kazuje za portal TRIS Vilko Žiljak koji je za svoje izume dobio 60 nagrada s potpisom najprestižnijih nagrađivača. Dodaje kako kreiranje Infra-marke kao sredstva identifikacije proizvoda predstavlja dodanu vrijednost, potvrdu njegove kvalitete kao i porijekla samog proizvoda.

Možete li nam pojednostaviti tehniku dizajniranja žiga koji u sebi sadrži infracrveni brend?

U procesu dizajniranja ugrađuje se slaganje bojila postupkom infrared označavanja. Ne mijenjamo originalni vizualni identitet kojeg su osmislili dizajneri, već samo idemo korak dalje dodajući nevidljivu grafiku koju je moguće vidjeti tek kroz infra kameru. Nevidljiva grafika zapravo štiti žig budući da se takva cjelina ne može naknadno reproducirati. Postoji i druga mogućnost rada koji počinje već s planiranjem dizajna tako da će u startu sadržavati pretapanje vizualnog i infracrvenog stanja žiga. U tom je slučaju nužna uska suradnja dizajnera i specijalista za infra-tehnologiju brendiranja. U Londonu ću se fokusirati upravo na takav način zaštite identiteta i brenda i to sve zaokruženo s tehničkim sustavom kamera koje razlikuju informacije koje nosi infra-slika. Da rezimiram, infra-žig skreće pozornost na autentičnost što je od velikog značaja za proizvod i njegova proizvođača.

Infra kamere su svuda oko nas. Najčešće ih možemo vidjeti na raskršćima, ispred ulaza u institucije, banke, proizvodne hale pa i ispred obiteljskih kuća. Može se postaviti i na odjeću koja identificira čovjeka u prolazu budući da su takve kamere spojene na računala za kontinuirano snimanje. Ne smeta im ni mrak ni magla. Infra-žig se ispisuje i na dokumentima s digitalnim pisačem kao jedinstveni ispisni papir. Ne može se fotokopirati na način da se stvore identična vizualna i infracrvena svojstva.

Nema sumnje da je riječ o velikim koracima koje ste postigli u svom inovatorskom radu. Zanima nas što je pokazala dosadašnja praksa, gdje su zasad inovacije primijenjene?

Jadran Gelenski Laboratorij je već uveo infra-oznaku na svoju ambalažu lijekova. Uveli su infra-brend s točkicama u beskonačnom broju tonova koji pruža sigurnost i doživljaj originalnosti upakiranog proizvoda.

Obavili smo razgovore s vojnim predstavnicima o mogućnostima primjene na vojnim čizmama, jaknama i kožnim elementima. Inovacija infracrvenog svjetla zaživjela je u umjetničkim radovima slikarice Nade Žiljak. Njezin infraart primjenjen na radovima u tehnici ulja na platnu pruža, s jedne strane vizualni sadržaj modernog slikarstva, a s druge strane intimni crtež koji se može vidjeti samo uz pomoć specijalnih infra kamera.

Infra-označavanje zaživljava na svemu što traži zaštitu, provjeru, dokaz autentičnosti, originalni dizajn i originalnu tehniku brendiranja.

Otišli ste i korak dalje i razvili novu metodu primjene bojila. O čemu je riječ?

Simbiozom vizualnih i infracrvenih podataka u žigu izazvali smo stručnjake raznih profila koji su nam priznali korisnost uvođenja veličine Z s kojom se mjeri apsorpcija svjetla na valnoj duljini svjetlosti od jedan mikrometar. Razvili smo, tako metodu „blizanaca bojila“ kako bi stvorili novi sustav u sigurnosnom tisku multi kolora. Razlikujemo, dakle dva bojila jednakog tona u vizualnom spektru, a različit u infracrvenom spektru. Takvi „dvojčeki“ otvaraju  put prema brojnim primjenama infra-žiga. Inače, planiramo obaviti testiranja na platnu i ambalažnom materijalu svih vrsta. Ulazimo tako u izučavanje „blizanaca“ za keramiku, bojila za drvo, metale i plastiku. S dobivenim rezultatima krenut ćemo u nove inovacije na području sigurnosti. Vjerujemo da će inovacija infra-žiga i infra-arta biti zapisana u povijesti dobrih otkića.  Živimo od vjerovanja u Infra-budućnost, a to je dovoljno za intezivni rad i  infra-razmišljanje, za daljnje istraživanje novih modela primjene, nove softvere i nove matematičke modele.

Inače, samnom u ekipi su i moje kćeri koje su uključene u sve dijelove infra-žigosanja, infra-brendiranja i infra-softera. Radimo i „svetkom i petkom“.

Koliko ste medalja do sada osvojili?

Dosad smo nagrađeni sa šezdesetak nagrada. Nagradila nas je i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, a Hrvatska pošta izdala je marku s infrareddesingom u prigodi obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  To je prva poštanska marka u svijetu s takvim inovativnim rješenjem. Dobitnici smo nagrade za najbolju Europsku inovaciju IRDMark method, zatim zlatne medalje ARHIMED 2013 koja nam je uručena na Moskovskom međunarodnom sajmu industrije vlasništva. Na Tajvanu smo nedavno nagrađeni zaltnom medaljom i posebnom Platinastom nagradom. Ako me pitate koja mi je nagrada najdraža onda je to priznanje koje smo dobili za uvrštenje nove varijable u mjerenje apsorpcije infra svjetlosti što je objavio časopis Infrared& technologies.

 


VEZANE VIJESTI